Datacenter ved Sæby Varmeværk til politisk drøftelse

Datacenter ved Sæby Varmeværk til politisk drøftelse

30. oktober 2020 - kl. 10:40 - af

Plan- og Miljøudvalget skal på udvalgets næste møde den 3. november bl.a. drøfte ”Opfølgning på foroffentlighedsfasen for planlægningen for Datacenter ved Sæby Varmeværk”.

Sæby Varmeværk, som er placeret på hjørnet af Energivej / Kjeldgårdsvej, har i en periode arbejdet på at få etableret et datacenter på Energivej. Sæby Varmeværk er i dag etableret et større antal solceller tilsluttet.

Ved at placere datacenteret i fysisk nærhed af varmeværket øges mulighederne for at anvende overskudsvarmen fra datacenteret til forvarmning af fjernvarmevandet. Samtidig kan fjernvarmens kolde returvand medvirke til køling af datacenteret. Begge parter vil derfor have glæde af en placering i nærheden af hinanden.

Arealet, hvor datacentret ønskes placeret, er i dag ubebygget eller anvendt til solceller. En del af solcellerne bliver overflødige, når/hvis datacenteret etableres.

Datacenteret er en relativ stor virksomhed, som ikke kan placeres i erhvervsområdet med den gældende planlægning, og en gennemførelse af projektet kræver derfor udarbejdelse af et kommuneplantillæg og en lokalplan. Det første skridt i en sådan proces er 2 ugers offentlig høring, inden planlægningsarbejdet for alvor sættes i gang.

10 høringssvar
Plan- og Miljøudvalget igangsatte planlægningsarbejdet på dets møde den 1. september 2020, hvor bl.a. et udarbejdet høringsbrev blev godkendt.

Der har derfor været afholdt en høring de sidste par uger af september. Der er indkommet 10 høringssvar. Der er ikke udarbejdet et selvstændigt høringsnotat.

Ét høringssvar er fra Nord Energi Net, som skal være strømleverandør til projektet. De gør opmærksom på, at etableringen af datacentret vil nødvendiggøre nye og ændrede kabler fra stationerne på Energivej og Østkystvejen. Det kan også blive nødvendigt at udvide de to tekniske anlæg. Høringssvaret har dog ikke direkte indflydelse på udarbejdelsen af planforslagene, idet stationerne ikke ligger inden for planernes afgrænsning.

8 af henvendelserne er neutrale, positive eller meget positive. En enkelt skriver endda: ”jo før, jo bedre”.

Frygter vibrationer og lavfrekvent støj
Det sidste høringssvar er modtaget fra beboerne i en husstand på Kornblomstvej, som er imod datacentret. Her er man i forvejen meget generet af produktionsstøj fra industriområdet ved Kjeldgaardsvej og forventer mere lavfrekvent støj, infralyd og vibrationer fra datacentret. Deres bolig ligger ca. 800 m fra datacentret. De foreslår derfor, at datacentret placeres længere væk fra byzonen.

I dagsordenen påpeges det, at da datacentret er en større virksomhed, skal det placeres i et erhvervsområde inden for byzonen. Støjforhold er endvidere et af de planmæssige forhold, som afdækkes nærmere, inden planforslagene kan sendes i offentlig høring.

Teknik- og kulturdirektøren indstiller forud for mødet, at Plan- og Miljøudvalget godkender, at der arbejdes videre med projektet og planlægningen som beskrevet.

Tekst: Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Datacenter ved Sæby Varmeværk til politisk drøftelse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER