Indlæg: <br>Fakta om lægevagten

Indlæg:
Fakta om lægevagten

5. februar 2020 - kl. 8:33 - af

Redaktionen har modtaget dette indlæg fra regionsrådsmedlem Jørgen Rørbæk Henriksen, (A) Sæby

Efter den store debat om den fremtidige lægevagt har jeg fuld forståelse for de frustrationer og tanker, som borgerne får. Ud fra de henvendelser jeg har fået, fra folk jeg har talt med, og den pressedækning, der har været, synes jeg, at de faktuelle oplysninger ikke fremgår. Sådan er det nok, når proppen går af flasken, og oplysningerne bliver til gisninger.

Jeg vil prøve at beskrive det faktuelle og min holdning og håber herved, det kan give indsigt i den beslutning, jeg valgte.

Lægevagten på de berørte steder er et træffepunkt, som vagtlægen kan henvise til på et bestemt klokkested, hvor lægen så kommer og tilser de patienter, der er tilsagt. I Skagen og Brovst er det en gang om aftenen på hverdage samt to gange om dagen i weekends og på helligdage. Det er ikke et sted, hvor der sidder en fast læge, som i de øvrige vagtlokaler, og der er ikke adgang til hverken sygeplejersker eller mulighed for yderligere undersøgelser som fx røntgen.

Et krav fra lægerne
Udgangspunktet for forhandlingerne var et krav fra lægerne om, at der skulle være 3 lægevagter, som skulle ligge i forbindelse med de 3 akutmodtagelser i henholdsvis Aalborg, Thisted og Hjørring. Lægernes begrundelse var, at de er blevet 70 færre praktiserende læger til at dække de vagter, der skal til for at drive lægevagtsordningen i den form, som den har haft hidtil.

Her blev der fra Regionens side tydeligt markeret, at man på ingen måde kunne acceptere at lukke store lægevagtssteder som Hobro og Frederikshavn, der har henholdsvis 13.500 og 10.200 årlige besøg. Så her bliver lægevagten, som vi kender den; men det er ikke sket uden sværdslag.

Vi er i den socialdemokratiske gruppe fuldt bevidst om, at det er en regional opgave at levere lægedækning af god kvalitet til de nordjyske borgere. Vi kunne desværre ikke komme længere i forhandlingerne med lægerne og må erkende, at vi heller ikke kan trylle læger frem.

Det er indskrevet i beslutningen, at regionens Udvalg for Akut og Praksis hurtigt skal se på muligheden for nogle kompenserende tiltag og indgå i en dialog med de berørte kommuner herom.

En risiko for lægevagten i Frederikshavn
Hvis vi havde forkastet aftalen, var der en meget stor risiko for, at lægerne ville holde sig til Sundhedsstyrelsens vejledning, der anbefaler, at lægevagten bør ligge ved de eksisterende akutmodtagelser.

Vi har før set vagten lukke pludseligt ned i Brønderslev, ligesom Frederikshavn også har været i farezonen. Det vil vi gerne sikre os imod kan ske. Det var det dilemma, som man må gøre op med sig selv, når beslutningerne skal tages.

Risikoen var altså at sende lægevagterne i Frederikshavn og Hobro til lukning eller vedtage aftalen og så få lavet en aftale om nogle supplerende tiltag de berøre steder.

Stadig kørende læger
Fakta er i øvrigt også, at der ligesom i dag stadig vil være kørende læger, som også vil betjene de berørte områder. Lægerne vil også i specielle tilfælde kunne tilbyde transport til en eksisterende lægevagt. Ligeledes må vi ikke glemme, at der også er et ambulanceberedskab, som tilkaldes ved livstruende sygdomme hele døgnet.

Jeg vil benhårdt arbejde på, at der laves en løsning for de berørte steder, så de får et tilbud, de kan føle sig trygge ved. Det kan fx være ved at bruge paramedicinere eller sygeplejersker, hvilket vi vil arbejde videre med – gerne i dialog med kommunerne. Opbakningen er der i den socialdemokratiske regionsgruppe!

Set med mine lokale briller har det hele tiden været vigtigt, at vi stadig har en lægevagt, som vi kender den, så de 13.500 borgere fra Frederikshavn Kommune ikke skal tage til enten Hjørring eller Aalborg for at blive tilset af lægen. Dertil søges lavet en løsning for de ca. 800 borgere fra Skagen, der årligt bruger lægevagten.

Mit håb er, at når de berørte kommuner får sundet sig og kommer til at kende fakta, vil de gå konstruktivt ind i dette arbejde, så vi ikke efterlader nogle af vores borgere på perronen.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Indlæg:
Fakta om lægevagten'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER