Selv små investeringer giver boligejere stor gevinst

Father and kids or daughters and friends looking at a construction plan on a building site

Selv små investeringer giver boligejere stor gevinst

4. februar 2020 - kl. 9:30 - af

Ejer du din bolig, så kan der være penge at hente, hvis du giver boligen et energitjek. Tænk efterisolering, vinduer og bæredygtig opvarmning ind, når du planlægger modernisering eller vedligeholdelse af din bolig. Håndværkerfradraget gælder også udvalgte energiforbedringer og klimatilpasninger – og hvis du skal sælge huset kan prisen være højere.

Har du stadig oliefyr? Enkeltglas i vinduerne og måske en u isoleret sokkel? Eller ønsker du ”bare” at fremtidssikre din bolig, bedre komfort og måske en højere pris ved et salg? Så er det i 2020, du skal energirenovere. Bolig Jobordningen, det såkaldte Håndværkerfradrag findes stadig – i hvert fald året ud – og i Frederikshavn Kommune kan du ovenikøbet få gratis energirådgivning, inden du trykker på renoverings-knappen.

”Boligejere har mulighed for at sætte turbo på den grønne omstilling ved at energirenovere deres bolig, men der er mange andre gode grunde til at kigge boligens energiforbrug efter i sømmene. Øget komfort og lavere varmeregninger for nu at nævne et par. For at give boligejerne en hånd til at komme i gang, så vil vi gerne tilbyde dem viden om og hjælp til at lede deres energirenovering,” siger Bahram Dehghan, chefkonsulent, Energibyen Frederikshavn Kommune.

Det betaler sig
Klimarådet har regnet ud, at blandt de muligheder, der findes til at nå klimamålene, er energirenovering af bygninger et af de tiltag, der har de laveste samfundsøkonomiske omkostninger i forhold til udbyttet. Med andre ord. Det kan betale sig for både boligejere og klimaet, at der bliver efterisoleret, skiftet til varmepumpe, til energiruder og så videre. Ved at energirenovere bygninger, som alligevel skal renoveres, nedsættes behovet for varme, og der bliver udledt færre drivhusgasser.

Ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening er det lettere at sælge et hus med et godt energimærke – og en lav varmeregning, og interessen for de gode energimærker er stigende. Samtidig har det betydning for kommunen, at boligmassen er af en sådan kvalitet, at den kan tiltrække tilflyttere. Hvor det tidligere var populært at købe et håndværker tilbud, så er børnefamilier i dag mere bevidste om den tid, de har til rådighed i hverdagen, og der betyder det noget, at det hus de køber er indflytningsklart.

”Når undersøgelserne viser, at det er økonomisk rentabelt at investere i bolig, så er der noget om snakken -også i Frederikshavn Kommune. Hvis man har behov for afklaring af behov og økonomi i energirenovering er der gennem Forsyningen i Frederikshavn mulighed for at booke et gratis besøg af en energirådgiver. Derudover har mange af de lokale pengeinstitutter boligrådgivere, der har fokus også på energi, og kan yde de såkaldte Energilån på favorable vilkår,” siger Bahram Dehghan.

En analyse fra Dansk Byggeri viser, at boligens energimærke påvirker salgsprisen positivt, selv når der tages højde for andre bolig- og salgskarakteristika. Desto bedre energimærke desto højere boligpris. Den gennemsnitlige gevinst ved at forbedre boligen bare én energiklasse er ca. 50.000 kr. Et G-mærket hus der forbedres til E (to klasser), kan således sælges 113.000 kr. dyrere end før renoveringen.

Træk det fra
Håndværkerfradraget, også kaldet Bolig Jobordningen, fortsætter som sagt i 2020. Der er fradrag for to slags ydelser: Et fradrag på 12.500 kr. pr. person pr. år i 2020 for arbejdsløn til håndværksydelser til udvalgte energiforbedringer og/eller klimatilpasning. Et fradrag på 6.200 kr. pr. person pr. år i 2020 for arbejdsløn til serviceydelser – fx rengøring, børnepasning og havearbejde. I alt kan der fradrages 18.700 kr. pr. person pr. år i 2020. Vær opmærksom på, at det kun er arbejdslønnen, man kan få fradrag for.

Hvordan gør jeg?
Energibyen Frederikshavn deltager i et EU projekt, der arbejder målrettet på at nedsætte private boligejeres energiforbrug, fordi det udgør en stor del af Danmarks samlede energiforbrug og CO2 udledning. Projektet, Innovate, samler energibyer over hele Europa, der lærer af hinandens måder og metoder til at bliveklimaneutral. For at sætte skub i energirenoveringerne har Energibyen derfor udarbejdet en model, hvor boligejerne kun behøver en kontakt for at komme i mål med en energirenoveret bolig, hvad enten det er den helt store omgang eller udskiftning af en utæt fordør. Modellen hedder Onestopshop og dækker over at lokale håndværkere udfører arbejdet gennem en projektleder, så den enkelte boligejer slipper for at stå med opgaven selv. For mere information kontakt, Bahram Dehghan, chefkonsulent, Energibyen Frederikshavn på 2058 5008.

http://energibyen.dk/energir%C3%A5dgivning-af-boliger

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Selv små investeringer giver boligejere stor gevinst' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER