Vil dit barn gerne arbejde indenfor landbrugserhvervet?

Vil dit barn gerne arbejde indenfor landbrugserhvervet?

6. januar 2020 - kl. 10:27 - af

– Jeg plejer altid at sige, at der kun er en ting, man ikke kan blive ved at gå ind i landbrugserhvervet, og det er ledig. Det er et stabilt erhverv, som på den måde ikke bliver påvirket, siger Torben Farum, 2.næstformand i LandboNord og formand LandboNords svineudvalg.

Landbruget ser ind i en alvorlig fremtid, hvis man retter øjnene mod rekruttering af arbejdskraft. For ti år siden blev der talt om renter, når landmændene mødtes til møder, arrangementer og generalforsamlinger.

Og i dag er det arbejdskraft, der fylder, og om der er nogen til at tage over, når de aldrende landmænd ikke kan mere.

– Vi har lyttet til medlemmernes frustration, og det er noget, vi skal tage alvorligt, det kan jeg jo også se på min egen bedrift, siger svineproducent Torben Farum, som er 2. næstformand i LandboNord samt formand for Svineudvalget i foreningen.

Derfor er LandboNord gået samme med Agri Nord, nf plus og Landbo Thy om et fælles mål, at få flere unge ind i erhvervet. Med til at løfte den opgave er også de tre nordjyske uddannelsesinstitutioner, som tilbyder landmandsuddannelsen; Nordjyllands Landbrugsskole, Tech College og Morsø Landbrugsskole.

Kampagnefilm
– Jeg føler helt klart, vi har et ansvar for at være med, for hvis ikke vi gør noget, bliver det endnu værre, end det vi ser nu, siger Erik Poulstrup forstander på Nordjyllands Landbrugsskole og henviser til fremtidens lave ungdomsårgange.

Derfor har vi blandt andet lavet en kampagnefilm, som på bedste vis fortæller, at landbruget er en del af fremtiden og at her har de unge en mulighed for en spændende karriere og fremtid. Filmen vises lige nu på skolernes og foreningernes hjemmesider og deles lystigt på Facebook.

Mødre-aftener
Et andet tiltag fra styregruppen er »Mødre-aftener«. – Mødrene har en stor indflydelse på, hvilken uddannelse deres unge vælger, forklarer Erik Poulstrup.

Derfor inviteres mødre til en informationsaften, hvor de blandt andet kan møde en landmand i levende live.

Det første af disse Mødre-aftener finder sted den 16. januar hos LandboNord i Brønderslev.

– For mødrene er det også rigtig vigtigt at vide, hvor deres barn skal gå i skole og bo og hvordan sådan en hverdag og sådan et liv ser ud.

Torben Farum har selv 1.200 søer hjemme på sin ejendom ved Sæby og oplever problemstillingen omkring mangel på unge, som vil erhvervet på nært hold.

– Jeg har otte ansatte, flere af dem er udlændinge og det er ikke fordi vi helt skal undvære udlændinge, for det kan vi ikke, men jeg mangler dygtige unge, som brænder for erhvervet, fortæller Torben Farum.

Han understreger, at der er stor forskel på udenlandske og danske ansatte og at deres baggrund for at være ansat hos Torben er vidt forskellig. De udenlandske ansatte kommer til landet for at tjene penge og er oftest ikke interesseret i en landmandsuddannelse eller blive en del af det omkringliggende lokalsamfund.

– Derfor vil en af de udenlandske ansatte heller aldrig være kandidat til at overtage min ejendom og det er derfor vi skal have flere danske unge ind i erhvervet, understreger han.

Ser man på andre erhvervsuddannelser som tømrer eller murer, vil de være udfordret, hvis der ikke er gang i byggeriet, sådan er det ikke med landbruget, for dyrene skal stadig passes, forklarer Erik Poulstrup.

Se hele invitationen her: http://saebyavis.dk/adpeeps/reports/campaign_ad_logo.php?uid=100000&campaignid=1292&adno=4849&adtype=banner

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vil dit barn gerne arbejde indenfor landbrugserhvervet?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER