Gør efterjulen grønnere: Sådan genbruger du juletræet

Gør efterjulen grønnere: Sådan genbruger du juletræet

30. december 2019 - kl. 9:33 - af

Mens juletræer i potter og plastik vinder frem, er afskårne grantræer stadig de mest populære i de danske hjem. Det behøver dog ikke være spild, når du smider træet ud – få fire gode råd til genbrug.

”Aldrig har det vær’t så grønt, aldrig har det vær’t så kønt”. Sådan synger vi, når vi juleaften går rundt om juletræet. Men når julen er overstået, og december lakker mod enden, er træet sjældent hverken grønt eller kønt længere.

Det betyder dog ikke, at du skal smide det ud. Der findes nemlig mange måder at genbruge det afskårne grantræ på. Det fortæller Kamilla Høy, der er haveekspert hos Plantorama.

– Det er stadig de afskårne juletræer, der er de mest populære, på trods af at både træer i potter og plastikjuletræer er blevet mere efterspurgte de senere år. Men selvom det er et afskåret juletræ, man har hjemme i stuen, behøver det ikke betyde spild, for man kan faktisk genbruge både stammen, grenene og endda nålene på træet.

Fire råd til genbrug
Vil du gøre julen grønnere og mere bæredygtig, giver Kamilla Høy fire gode råd til genbrug af juletræet:

1. Genbrug grenene
Grenene fra juletræet er perfekte til at beskytte havens planter mod både frost og skarp vinter- og forårssol. Læg et lag blade henover planterne, og brug herefter grangrenene, som du klipper af helt inde ved stammen, til at holde på bladende.

2. Genbrug nålene
Nålene fra grantræet giver en lettere jordstruktur, som mange planter har godt af, for eksempel rhododendron. Ryst træet fri for nåle, og saml også gerne de nåle, der er drysset fra træet i juledagene, og bland det i jorden i dine havebede. Nålene kan også bruges i madlavning – men kun, hvis dit juletræ er økologisk.

3. Genbrug stammen
Juletræets stamme kan både bruges til brænde og flis til havebedene. Men du kan faktisk også glæde havens dyr med stammen. Skær et stykke af den, og bor to huller, som du fylder med størknet fedt, for eksempel palmin, blandet med havregryn, nødder og frø. Hæng skiven op i et træ, og du har en foderautomat til havens små fugle.

4. Genbrug hele træet på én gang
Har du ikke have, eller vil du gerne af med hele juletræet på én gang, tilbyder de fleste større byer afhentning af juletræer med storskrald, og du kan også aflevere dit træ på genbrugsstationen. Så er du sikker på, at træet bliver genbrugt korrekt. Nogle byer har også særlige projekter med brugte juletræer – for eksempel kan man i nogle kystbyer aflevere juletræer til kystsikring.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Gør efterjulen grønnere: Sådan genbruger du juletræet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER