Frederikshavn Boligforening trækker stikket

Frederikshavn Boligforening trækker stikket

16. december 2019 - kl. 9:36 - af

El-biler kan sagtens være arbejdskøretøjer. Det viser erfaringer fra en ny satsning i Frederikshavn Boligforening. Foreningen går forrest for klimaet, og el-bilerne er kommet for at blive – flere.

Når Jan Andersen møder på job, begynder han dagen med at trække stikket. Han sætter han sig bag rattet, og kører ud i morgentrafikken i en bil, hvor der står Nissan på bagpartiet.  Men det vigtigste budskab er skrevet hen over siden: Vi kører på el. Jan Andersen bruger en af Frederikshavn Boligforenings nye el-servicebiler til sine opgaver som vicevært, og bliver på sin vej rundt i byerne mødt med spørgsmålet, ”om det er anderledes”:

”Og ja, det er det da. Men det er på en god måde. Det er en dejlig nem og støjfri bil, og det er med til at man lige tænker lidt mere over det med klimaet, som vi jo alle sammen skal,” fortæller Jan Andersen, der bruger en af de foreløbig fire biler, når han for eksempel kører rundt i Sæby eller Frederikshavn for at hjælpe beboerne i boligforeningens lejligheder. Den hvide Nissan kan køre 300 kilometer på en opladning, og den store andel af bykørsel i viceværternes hverdag er en af grundene til, at el-bilerne var den naturlige videreudvikling af Frederikshavn Boligforenings indsats for den grønne omstilling:

”For os har det jo været en mærkesag i rigtig mange år at lave energiforbedringer, hvor vi kunne komme til det. Derfor gør det jo ikke noget, at byerne og borgerne også slipper for forureningen fra de mange start og stop på korte afstande i en dieselbil. Elbilerne fungerer rigtig godt, og nu skal foreningens øvrige køretøjer konverteres, så miljøpåvirkningen kan nedbringes,” siger projektleder Brian Thomsen, Frederikshavn Boligforening. Plæneklipperne er ved at blive udskiftet med robotklippere, og en batteriløsning til at lagre afdelingernes solcellestrøm skulle gerne være en realitet, inden 2020 er omme:

”Vi stopper ikke her. Energi ligger os på sinde, og vi mener, det er det, der skal sikre foreningen for eftertiden. Ikke kun fra Voerså til Skagen, hvor Frederikshavn Boligforening har boliger, men alles fremtid. Når vi så ovenikøbet kan levere en billigere drift, og servicere vores 7000 beboere bedre, så er der ingen grund til at tøve,” mener Brian Thomsen.

Frederikshavn Boligforening er som alle andre af landets boligforeninger mødt med krav om besparelser, og har med investeringen i el-bilerne samlet ejendomsfunktionærerne, viceværterne, i en central enhed, i stedet for ude i afdelingerne. Efter endt arbejdsdag samles Jan Andersen og kollegerne i garagen, og sætter stikket i igen, så elbilerne kan få deres natlige opladning. For viceværterne er det heller ikke et spørgsmål om elbil eller ej, det er en selvfølgelighed at tænke på miljøet:

”Vi sparer jo på energien, når vi kommer på job,” griner han.

Frederikshavn Kommune har fokus på bæredygtig omstilling og anvendelse af grøn energi til transport. Kommunen har som mål at bliver fossilfri inden 2030 og har fx fra 2014 haft gasbusser. Som den første kommune i Danmark blev klimaaftalen med Danmarks Naturfredningsforening underskrevet, og i 2011 underskrev Frederikshavn Kommune EU-borgmesteraftalen, som er et redskab for kommuner, der ønsker at gå forrest på klimaområdet.

elbil2 kopier elbil9 kopier

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Frederikshavn Boligforening trækker stikket' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER