111 havne får mulighed for at udnytte arealer

111 havne får mulighed for at udnytte arealer

15. december 2019 - kl. 13:26 - af

En række af landets kommuner får nu bedre mulighed for at udvikle arealer ved 111 havne rundt om i Danmark.

Der er udsigt til mindre administration og flere muligheder de pågældende steder, hvor miljøminister Lea Wermelin (A) nu har besluttet at ophæve strandbeskyttelsen. Det skal understøtte lokal udvikling over hele landet.

Initiativet skulle åbne for, at der nu bliver bedre mulighed for at opføre en butik eller en restaurant på 111 arealer ved havne i hele landet, hvor strandbeskyttelsen bliver ophævet. Den har hidtil betydet, at arealerne som hovedregel ikke må bebygges inden for 300 meter fra stranden. Arealerne ligger i sammenhæng med bebyggelse og rummer ikke væsentlige naturværdier. Derfor ophæver miljøministeren strandbeskyttelsen helt 55 steder og delvist 56 steder. I alt havde 47 kommuner søgt om ophævelse ved 166 lokaliteter.

”Vi skal værne om vores naturlige, åbne kyster, men nogle steder kan vi godt åbne op for mere lokal udvikling uden at gå på kompromis med det. Jeg ser ingen grund til at stå i vejen for udvikling på mindre arealer, som eksempelvis ligger indeklemt mellem en havn og en by, og hvor det ikke går ud over naturværdier. Nu kan kommunerne bedre skabe mere levende havnemiljøer med flere tilbud til turister og muligheder for erhvervslivet,” udtaler miljøminister Lea Wermelin.

I juni 2016 indgik Socialdemokraterne, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti aftalen om ”Danmark i bedre balance – Bedre rammer for kommuner, borgere og virksomheder i hele landet.”

I juni 2017 blev naturbeskyttelsesloven ændret, hvilket gav miljøministeren mulighed for – én gang for alle – at ophæve strandbeskyttelsen på havne og på nærmere bestemte bynære arealer ved havne efter ansøgning fra kommunerne.

I Frederikshavn kommune er ingen steder blevet imødekommet med fuld ophævelse af strandbeskyttelsen. Rønnerhavnen ved Frederikshavn, Strandby Havn samt Ålbæk Havn har fået tilkendegivet, at der er delvist imødekommet, mens der er givet afslag til Skagen Havn, Sæby Havn samt Voerså Havn.

Skabe udviklingsmuligheder
I aftalen mellem de førnævnte politiske partier fremgår det bl.a., at justeringerne for et Danmark i bedre balance henføres til Planloven, som er med til at sætte rammen for udviklingsmulighederne i hele landet.

Her peges på, at planlægningen af arealanvendelsen er vigtig for at afveje forskellige samfundsmæssige hensyn og for at give forudsigelighed for borgere og virksomheder, der vil investere i Danmarks udvikling. Den nuværende planlov stammer fra 1992 og er udformet på basis af lovgivning fra 1970’erne.

Den fysiske planlægning skal i dag håndtere væsentligt anderledes udfordringer, end da planloven blev skabt. Der er behov for at styrke mulighederne for vækst, beskæftigelse og bosætning i hele Danmark.

Uden for de største byer og i landdistrikterne er man mange steder udfordret af faldende beskæftigelse, et svagt boligmarked og en ændret befolkningssammensætning. Planloven indebærer i dag en række udfordringer for, at kommunerne kan give rum for initiativ og engagement fra virksomheder og borgere, som kan skabe vækst og udvikling lokalt. Planloven bør i højere grad være et redskab til at understøtte potentialer og forbedre mulighederne for udvikling i hele Danmark. Offentlig adgang til strandene og beskyttelse af sårbar natur er centrale og vigtige hensyn, som fortsat skal varetages. Men når folk, som bor i nærheden af stranden, får nej til at måtte lave et højbed eller opstille en gynge i deres egen have, så er det tid at give strandbeskyttelsesreglerne et eftersyn.

Liste over kommuner og havneområder, hvor ønsket om at få ophævet strandbeskyttelsen er imødekommet:
https://mfvm.dk/fileadmin/user_upload/MFVM/Miljoe/Liste_over_de_166_afgoerelser.pdf

Link til kort, som viser, hvor strandbeskyttelsen er blevet ophævet:
https://mfvm.dk/fileadmin/user_upload/MFVM/Miljoe/Danmarkskort_med_de_166_afgoerelser.jpg

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '111 havne får mulighed for at udnytte arealer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER