Danish Crown: Stærk afslutning løfter årsresultat

Danish Crown: Stærk afslutning løfter årsresultat

21. november 2019 - kl. 13:45 - af

Danish Crown kommer ud af regnskabsåret 2018/19 med et solidt resultat trods store udfordringer i årets første halvdel. Rekordeksport til Asien og gode resultater i koncernens forædlingsselskaber har sendt 500 mio. kroner mere ud til ejerne, de danske landmænd.

Gennem året har Danish Crown oplevet en eksplosiv vending på verdensmarkedet for grisekød. Samtidig har der været en positiv udvikling i koncernens forædlingsaktiviteter, så resultatet af den primære drift stiger 21 procent fra 2.091 mio. kr. i 2017/18 til 2.522 mio. kr. i 18/19. Omsætningen går frem fra 53.551 mio. kr.  til 56.506 mio. kr. – en stigning på 6 pct.

– Det er et solidt regnskab. Vi ser en god udvikling i vores forædlingsselskaber, og priserne på grisekød er steget med rekordfart, så hvor afregningen til ejerne i første halvår var kritisk lav, så har vi haft et andet halvår, hvor det har været en god forretning at levere grise til Danish Crown. Årets sidste 2-3 måneder var rigtigt gode, så nu handler det om at holde fast og fortsætte udviklingen, siger Group CEO i Danish Crown, Jais Valeur.

Trods en stigning i råvareprisen på grisekød på over 40 procent i anden halvdel af året går indtjeningen i den polske forretning Sokolów 25 procent frem og er historisk høj efter købet af konkurrenten Gzella. Danish Crown Foods – det tidligere Tulip Food Company – har en solid indtjening, hvor de tilkøbte virksomheder Baconspecialist Zandbergen og Danish Crown Toppings viser styrke, mens marginerne på blandt andet fersk kød og konserves er under pres. Endelig leverer DAT-Schaub igen et rekordresultat.

Årets overskud for de fortsættende aktiviteter lander på 1.953 mio. kroner, hvilket er på niveau med 2017/18. Afregningen for grise er i gennemsnit hævet med 93 øre pr. kilo hen over året, og restbetalingen til ejerne bliver på 105 øre pr. kilo for grise. Alt i alt svarer det til cirka 700.000 kroner ekstra for en gennemsnitlig leverandør af grise.

Bestyrelsen indstiller, at der samlet udbetales 1.258 mio. kr. i restbetaling og forrentning af andelskapitalen til ejerne. Restbetalingen for so- og kreaturandelshaverne bliver henholdsvis 90 øre og 80 øre pr. kilo. Samtidig indsættes der på ejernes personlige andelshaver konti 6 øre pr. kilo til leverandører af grise og søer og 12 øre pr. kilo til kreaturandelshaverne. Dertil kommer en forrentning af ejernes andelskapital på, hvad der i gennemsnit svarer til 3 øre pr. kilo for kreaturer og 2 øre pr. kilo for grise og søer.

– Det har været et år, hvor vi som ejere har været hele følelsesregisteret igennem. Vi er gået fra dyb krise til gode priser på grisekød. Nu handler det om at holde momentum og udvikle Danish Crown, så fundamentet under den danske produktionen af slagtegrise styrkes med det klare mål at sikre både den danske produktion og arbejdspladserne på slagterierne, siger Danish Crowns formand Erik Bredholt.

Eksporten til Asien og særligt Kina, som er hårdt ramt af Afrikansk Svinepest, er løftet betragteligt i løbet af året. Det samlede salg af grisekød alene til Kina er steget med 29 procent målt i kilo. Den samlede værdi er gået 63 procent frem.

–  Hele organisationen fra salg over planlægning og logistik til medarbejderne ude på slagterierne og i frysehusene har vist en enestående omstillingsparathed og ydet en forbilledlig indsats. Derfor har vi formået at drage fordel af den globale markedssituationen. Nu skal vi bruge det momentum, vi har i øjeblikket, til at opbygge langsigtede positioner ikke bare i Kina, hvor vi har åbnet vores første fabrik ved Shanghai, men også i Sydøstasien og Japan, siger Jais Valeur.

Indtjeningen i Danish Crown Beef, som dækker koncernens oksekødsforretning i Danmark og Tyskland, har været udfordret. Årsagen er først og fremmest et svagt marked for især huder og biprodukter. Noteringen er i gennemsnit faldet 1,57 kr. pr. kilo. Derfor er der igangsat en række initiativer for at løfte og genskabe indtjeningen i Danish Crown Beef hurtigst muligt.

I september blev Danish Crown relanceret som brand med bl.a. et nyt logo. De danske leverandører af grise er ved at blive bæredygtighedscertificeret som start på det lange seje træk, det er at udvikle hele kæden fra det, der dyrkes på markerne over staldene, slagterierne og forædlingen til de produkter, som forbrugerne møder i supermarkederne. Der er sat konkrete bæredygtighedsmål, og bæredygtighed er nu den centrale drivkraft for udviklingen af Danish Crown

Finansielt går Danish Crown styrket ud af året. Den rentebærende gæld er netto nedbragt med 800 millioner kroner, og det har styrket koncernens balance.

– Nu har vi fuld fokus på de projekter, der er sat i søen for at nå vores målsætning i 4WD-strategien, hvor vi skal være 60 øre foran de lande, vi måler os med i Europa. I løbet af året er vores konkurrenceevne forbedret med 17 øre. Vi er stadig et godt stykke fra vores målsætning, så vi skal have løftet værdiskabelsen på vores stærke mærkevarer og gennem organisk vækst i koncernen bredt set, siger Jais Valeur.

Nøgletal for Danish Crown

Mio. kr. 2018/19 2017/18*
Omsætning 56.506 53.551
Resultat af primært drift før særlige poster 2.522 2.091
Resultat af primær drift 2.522 2.394
Årets resultat af fortsættende aktiviteter 1.953 1.952
Årets resultat af ikke fortsættende aktiviteter -785 -591
Balance 28.443 27.980
Egenkapital 7.361 7.540
Pengestrømme vedrørende drift 2.279 1.666
Pengestrømme vedrørende investeringer -1.325 -2.885
Andelshaverleverancer, mio. kg. 1.196 1.276
Antal medarbejdere (gennemsnit) 23.052 21.769

* Tallene er reviderede i overensstemmelse med IFRS 5.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danish Crown: Stærk afslutning løfter årsresultat' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger