Ida Skov ønsker politisk drøftelse af visitationssamtaler

Ida Skov ønsker politisk drøftelse af visitationssamtaler

10. november 2019 - kl. 12:34 - af

Den kommunale administration har modtaget en henvendelse fra byrådsmedlem Ida Skov (Ø).

Ida Skov ønsker en drøftelse af, at administrationen på det seneste møde i Arbejdsmarkedsudvalget under et punkt om budgetopfølgning præsenterede et forslag til formindsket merforbrug, som omhandlede, at kontanthjælpsansøgere henvises til bl.a. at tilmelde sig vikarbureauer, inden de kommer til en visitationssamtale.

Henvendelsen er nu sat på dagsordenen for næste møde i Arbejdsmarkedsudvalget den 14. november. Forud for mødet indstiller børne-, ungdoms- og arbejdsmarkedsdirektøren, at Arbejdsmarkedsudvalget drøfter jobcentrets procedure ved ansøgning om kontanthjælp.

Procedure ved ansøgning om kontanthjælp
Når en borger ønsker at ansøge om kontanthjælp, møder borgeren personligt op i jobcentret. Her bliver borgeren tilmeldt, og der aftales tid til en visitationssamtale, som skal afholdes indenfor 1 uge fra tilmeldingen.

I udgangspunktet møder jobcentret kontanthjælpsansøgere som værende jobparate og dermed jobsøgende, og borgerne henvises derfor til at søge relevante jobs samt at kontakte og tilmelde sig to relevante vikarbureauer inden den aftalte visitationssamtale.

Såfremt det ved ansøgningen om kontanthjælp åbenlyst vurderes, at borgeren har store udfordringer ud over ledighed, og således på tidspunktet ikke vil være i stand til at være aktivt arbejdssøgende, aftales blot en tid til visitationssamtale.

Ved selve visitationssamtalen foretages en konkret vurdering af, om borgeren skal betragtes som jobparat eller aktivitetsparat i henhold til Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Herefter behandler ydelsesafdelingen ansøgningen om kontanthjælp ud fra, om borgeren er fyldt 18 år, om der er tale om en social begivenhed, om borgeren har formue osv.

Jobrettet fokus
Det jobrettede fokus starter således allerede i tiden mellem første henvendelse og visitationssamtalen, hvor jobcentret beder borgeren om at vise ”rådighed” – dvs. at pågældende udnytter sine arbejdsmuligheder.

Ved at søge konkrete jobs og tilmelde sig relevante vikarbureauer viser borgeren, at han eller hun er aktivt jobsøgende. Rådighed er en forudsætning for at kunne få hjælp i form af f.eks. kontanthjælp.

Mange brancher anvender i dag vikarbureauer som rekrutteringskanal, og det er sædvanligt forekommende for mange jobsøgende og virksomheder at blive matchet via vikarbureauer. Vikarbureauerne formidler også til job på færre timer, og de afholder en individuel samtale med borgeren, inden vedkommende henvises til en arbejdsgiver.

Proceduren understøtter den tidlige ”Vend-i-døren-indsats” omkring kontanthjælpsmodtagerne, hvor opgaven er at hjælpe borgerne til at finde job så hurtigt som muligt, og gerne allerede inden borgeren bliver tilmeldt og modtager offentlig forsørgelsesydelse.

Registrering ved vikarbureauer er ikke en forudsætning for at kunne komme til visitationssamtale, og der er heller ingen sanktionsmulighed over for borgere, der undlader at være aktivt jobsøgende inden visitationssamtalen, da der på dette tidspunkt ofte ikke er truffet afgørelse om, hvorvidt borgeren er i målgruppe for at modtage kontanthjælp eller ej. Men jobparate borgere skal efterfølgende vise, at de udnytter deres arbejdsmuligheder ved aktivt at søge arbejde og tage imod tilbud om arbejde, jf. rådighedsbekendtgørelsen.

Arbejdsmarkedsudvalget består af formanden John Karlsson (A) samt Erik Kyed Trolle (A), June Menne (A), Kenneth Bergen (A), Bjarke Dyhr Lynnerup (A), Helle Madsen (V) samt Ida Skov (Ø).

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ida Skov ønsker politisk drøftelse af visitationssamtaler' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger