Kommunens budget for 2020 nyder stor politisk opbakning

Kommunens budget for 2020 nyder stor politisk opbakning

6. november 2019 - kl. 8:04 - af

Et bredt flertal på 27 ud af 29 byrådsmedlemmer står bag Frederikshavn Kommunes budget for 2020. Det er et budget i økonomisk balance i forhold til borgernes behov og på langt sigt.

”Vi lever, som vi har råd til, men det har også været muligt at prioritere nogle vigtige indsatsområder,” påpeger borgmester Birgit Stenbak Hansen (A).

Frederikshavn Kommunes budget for 2020 blev vedtaget af et bredt flertal i Byrådet den 4. november. Det er lykkedes at nå målet: et budget i balance mellem udgifter og indtægter, og hvor det er muligt at prioritere områder, der har brug for en særlig indsats.

Arbejdsmarkedsområdet
Kommunens arbejdsmarkedsområde er et af de områder, der er særligt udfordret af, at Frederikshavn er en atypisk kommune set i forhold til landsgennemsnittet.

Der er flere ældre, der forlader arbejdsmarkedet, end der går unge ind. Flere er nedslidte af hårdt fysisk arbejde. Lave boligpriser tiltrækker borgere med få økonomiske ressourcer. Uddannelsesniveauet er lavt, og der er færre jobs end før finanskrisen.

Det er alt sammen forhold, der betyder, at flere er på offentlig forsørgelse – fx førtidspension i Frederikshavn Kommune.

”Staten beregner sit bidrag ud fra landsgennemsnittet, og det giver os økonomiske udfordringer. På arbejdsmarkedsområdet har Frederikshavn Kommune flere udgifter til bl.a. førtidspensioner end landsgennemsnittet, og vi får ikke tilskud nok fra staten til at dække de reelle udgifter. For at få regnestykket til at gå op tilføres Arbejdsmarkedsudvalget 30 mio. kr.,” lyder det fra Birgit S. Hansen.

Plads til flere
Erhvervslivet buldrer af sted, og virksomhederne har stadig brug for flere hænder.

”I Frederikshavn Kommune er der nu færre på kontanthjælp end ved udgangen af 2018. Men vi skal have flere borgere med. Derfor investerer vi i den nye indsats ”Plads til flere”, som er målrettet borgere på midlertidig forsørgelse,” forklarer borgmesteren.

”Vi giver plads til flere ved at oprette ”småjobs” på de kommunale arbejdspladser, for der er brug for alle – også de mennesker, der ikke kan arbejde 100 %. En lille arbejdsevne har også værdi, og med tiden kan nogle af de nye medarbejdere øge deres arbejdstid. De kan måske gå over i andre jobs eller uddannelse.”

Børn, unge og familier
Børn og unge skal have de bedst mulige betingelser for en tryg hverdag og en god skolegang.

Børne- og ungdomsområdet friholdes i 2020 for 1%-besparelse. Derudover får Børne- og Ungdomsudvalget de penge, udvalget har behov for til at drive familieområdet i 2020.

Rullende skolestart trækkes tilbage fra næste år. Pengene følger med for at dække udgifter til ekstra børnehavepladser i den forbindelse.

Der er i det nye budget afsat penge til flere andre indsatser på børne- og ungeområdet – fx til at bygge en ny børnehave i Frederikshavn og til vedligeholdelse af skolerne. Der er også afsat midler til understøttende undervisning, 10. klasse-inklusion og ”Læringslokomotiv i Ungdomsskolen”.

Socialområdet
Socialudvalget har selv tidligt i budgetlægningsprocessen taget hånd om udfordringerne på området.

”Vi tilbagefører 5 mio. kr. af de 10,7 mio. kr., som udgør Socialudvalgets 1%-besparelse. De øremærkede penge går til det, de er tiltænkt. Det er bl.a. kommunens andel af værdighedsmilliarden. De penge kunne vi bruge andre steder eller komme dem i kassen, men vi vælger at lade udvalget prioritere, hvad pengene skal bruges til,” fastslår Birgit Hansen.

Psykisk sårbare
De, der kan selv, skal selv i Frederikshavn kommune.

”Men de, der ikke kan selv, holder vi hånden under. Vi har afsat midler til flere indsatser for de psykisk sårbare borgere. Vi investerer i projekt ”Grøn omsorg”, hvor vi i samarbejde med aktører i landbruget hjælper psykisk sårbare,” forklarer borgmesteren.

Sundhedsområdet tilføres midler til indsatser rettet mod sårbare unge, og Fontænehuset får tilført midler svarende til en stilling fra 2021 og årene frem.

Hele kommunen rundt
”Vi investerer for at passe på det, vi har, og for at udvikle faciliteter til glæde for kommunes borgere og gæster”, udtaler Birgit Stenbak Hansen.

På Lystbådehavnene Sæby, Skagen og Ålbæk investeres der i nye velfærdsbygninger og renoveringer for at kunne tilbyde de mange gæster, der besøger kommunen, ordentlige forhold. Der bliver også gennemført en cykelstianalyse for at kunne understøtte cyklismen på både fritids- og turismeområdet.

Der afsættes midler til renovering af kommunens vejnet, og der er afsat midler til oprensning af åer og vandløb som led i kommunens klimatilpasning.

Distriktsudvalget får ekstra 130.000 kr. om året. Pengene skal øge mulighederne for at realisere borgernes initiativer, som kan bidrage til livet i landsbyerne.

Det lange sigt
Frederikshavn Kommune har gennem årene investeret store summer for at skabe fremgang. Det skal ses som investeringer, der nu giver afkast.

Det er fx investeringer i idrætsanlæg og kulturhuse – havneudvidelser og byfornyelser. Det er investeringer i en erhvervsplaymaker, der bygger bro mellem virksomheder og skoler. Det er investeringer i en tiltrækningsindsats – Move North, som tiltrækker kvalificeret arbejdskraft, og det er investeringer i en håndholdt bosætningsindsats, der betyder, at flere flytter til kommunen, end der flytter fra. Overskuddet på tilflytningskontoen var på 123 i 2018.

Tekst tilrettet af Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunens budget for 2020 nyder stor politisk opbakning' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger