Ældrerådet anbefaler samarbejde om IV-behandling

6. november 2019 - kl. 13:07 - af

Ældrerådet anbefaler, at Frederikshavn Kommune indgår en samarbejdsaftale mellem regionen og de nordjyske kommuner om intravenøs behandling (såkaldt IV-behandling), således at en sådan kan foregå i patientens eget hjem eller i en sygeplejeklinik i lokalområdet.

Ældrerådet finder aftalen positiv. De to målgrupper for intravenøs behandling i henholdsvis kommunalt regi og på hospitalet er tydeligt beskrevet i aftalen.

Samtidig er det fremhævet, at det er hospitalslægen, der har behandlingsansvaret, også når behandlingen udføres i kommunalt regi.

”Det er en rigtig god udvikling, at man kan få intravenøs behandling i kommunalt regi uden for normal arbejdstid, så ”unge” ældre, der fortsat er på arbejdsmarkedet, kan få behandling om aftenen”, udtaler Ældrerådets formand Hanne Andersen.

Ældrerådet har netop haft sagen om ”Indgåelse af samarbejdsaftale for IV-behandling i kommunalt regi” til høring.

Intravenøs behandling er som udgangspunkt en regional opgave, som foregår på hospitaler under indlæggelse eller som ambulant behandling, hvor borgere møder ind på hospitalet til planlagt infusion – i nogle tilfælde flere gange i døgnet.

Svært at få hverdagen til at hænge sammen
For patienter og pårørende kan det være svært at få en hverdag til at hænge sammen ved flere daglige fremmøder på hospitaler. De fleste foretrækker derfor at modtage behandlingen i eget hjem eller tættere på eget hjem, såfremt behandlingen kan foregå på samme faglige niveau som i hospitalsregi. Patienten vil ved behandling i eget nærmiljø blive sparet for hospitalsophold eller transporttid, og vil kunne drage nytte af sit sociale netværk. Erhvervsaktive borgere vil derudover have bedre mulighed for at passe deres arbejde.

Formålet med rammeaftalen er at give patienter, der er lægefagligt vurderet egnede, mulighed for at færdiggøre IV-behandling i eget hjem eller tættere på nærmiljøet, eksempelvis i en kommunal sygeplejeklinik eller et sundhedshus.

Aftalen har derudover til formål at minimere antallet af forskellige sektorer, som skal varetage behandling/pleje i borgerens hjem, hvilket ligeledes er til fordel for borgeren.

Målgruppen for aftalen
Målgruppen for aftalen er patienter, som indenfor følgende områder er lægefagligt vurderet egnede til at færdiggøre IV-behandling udenfor hospitalsregi:

  • intravenøs antibiotikabehandling (patienter med akutte eller kroniske infektioner)
  • væskebehandling til korttarmspatienter (patienter, der i forvejen får ernæring indgivet)
  • væskebehandling til patienter med akut gastroenteritis (patienter med eksempelvis roskildesyge/tyndmave og/eller opkast)
  • væskebehandling til dehydrerede patienter (typisk ældre patienter, hvor intravenøs behandling anvendes, indtil patienten selv kan indtage væske)
  • vanddrivende behandling til hjertesvigtpatienter (anlægges i hjerteambulatoriet, og medicin gives til patienten med henblik på at kunne komme sig)
  • afslutning af kemokur og magnesiumbehandling (fjernelse af gribbernåle)

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ældrerådet anbefaler samarbejde om IV-behandling' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger