På vej med personlig medicin i Nordjylland

På vej med personlig medicin i Nordjylland

23. oktober 2019 - kl. 0:20 - af

Region Nordjylland tager de første skridt mod at kunne tilbyde personlig medicin til regionens borgere.

Datastøttecenter og videreudvikling af klinisk brug
Flere patienter skal fremover kunne modtage skræddersyet behandling i Region Nordjylland.

Brugen af personlig medicin er stadig i sin tidlige fase, men med tiden er det målet, at data om patientens genetiske profil skal kunne anvendes til at sikre, at patienter får medicin tilpasset den enkelte, og at de dermed kan opnå størst mulig behandlingseffekt og undgå en eventuel uvirksom behandling. Samtidig vil data kunne indgå i forskning i nye behandlingsmetoder og medicin.

I det nyligt indgåede budgetforlig for 2020 i Region Nordjylland har politikerne bevilliget 3 mio. kr. til opstart af et målrettet arbejde med personlig medicin i Nordjylland.

Personlig medicin udspringer af brugen af big data og genteknologi, og i 2019 blev Nationalt Genom Center oprettet. Samtidig blev regionerne forpligtiget til at skulle aflevere data til en central national database.

For at komme i gang med personlig medicin i Nordjylland er der i budgetforliget for 2020 afsat midler til at oprette et datastøttecenter, som har særskilt fokus på området. Når det er fuldt udbygget, bliver datastøttecenteret ansvarlig for fortolkningen af de nordjyske patienters genomdata i relation til patientbehandling og forskning. Samtidig afsættes der også midler til at understøtte den kliniske anvendelse af personlig medicin.

– Det er en udvikling, regionerne har favnet, og forligspartierne er enige om, at vi i Nordjylland også skal være med. Nu har vi taget de første spæde skridt i forhold til at komme i gang, siger Henrik Buchhave (V), formand for Patientudvalget.

Budgetforliget skal 2. behandles i Regionsrådet den 29. oktober. Bag budgetforliget står alle partier i regionsrådet undtaget Det Konservative Folkeparti.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'På vej med personlig medicin i Nordjylland' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER