Danish Crown: Positive udsigter efter omskifteligt første halvår

Danish Crown: Positive udsigter efter omskifteligt første halvår

23. maj 2019 - kl. 0:02 - af

På få måneder er et svagt marked og et delvist stop for eksport til Kina blevet vendt til rekordstore stigninger i noteringen på grisekød båret af netop eksport til Kina.

Det globale marked for grisekød er vendt med historisk kraft, og det løftede Danish Crowns indtjening markant i de sidste uger af første halvår 2018/19. Samlet set lander resultatet af den primære drift før særlige poster på næsten 1,1 milliarder kroner, hvilket er marginalt bedre end sidste år.

– Alt i alt lander vi et acceptabelt resultat, men det har været et udfordrende halvår. Første kvartal var svagt, og derfor iværksatte vi en omfattende spareplan, der skal sænke omkostningerne med i alt 385 millioner kroner på tværs af koncernen. Det begynder vi at se resultatet af nu, og samtidig er markedet vendt, så det går den rigtige vej, siger Jais Valeur, Group CEO i Danish Crown.

På trods af lavere råvarepriser på både grise- og oksekød er Danish Crowns omsætning steget med 1,5 procent fra 30,1 til 30,6 milliarder kroner. Forklaringen er tilkøb af virksomheder, hvoraf de største er beliggende i henholdsvis Danmark, Holland og Polen, der alle som ventet bidrager positivt til indtjeningen.

Den engelske forretning i Tulip Ltd er stadig den største udfordring. Derfor er kapaciteten skåret til, og der er benhårdt fokus på omkostningerne.

– Det er fortsat et langt, sejt træk at få den engelske forretning tilbage på sporet, men den plan, vi fik lagt hen over sommeren og efteråret 2018, har den ønskede effekt. Nu handler det om at holde fast og vinde ny forretning, så Tulip Ltd igen kan komme til at bidrage positivt til indtjeningen i Danish Crown, siger Jais Valeur.

Siden udgangen af første halvår er noteringen på grise steget med 2,30 kroner (25 procent), og Danish Crown forventer, at afregningspriserne på grisekød fortsat vil stige hen over sommeren.

Efter et særdeles stærkt resultat sidste år er indtjeningen i DAT-Schaub tilbage på et mere normalt niveau. Samlet set er indtjeningen i forædlingsselskaberne på niveau med sidste år, men det er lige nu en udfordring at få de kraftigt stigende råvarepriser på grisekød konverteret til højere forbrugerpriser.

– Det er glædeligt, at noteringen stiger, for det er godt for vores ejeres økonomi. På den anden side er det en stor opgave for vores forædlingsselskaber at komme igennem med så markante prisstigninger i et marked, hvor især detailkæderne i mellemsegmentet er under hårdt pres fra discountkæderne, siger Jais Valeur.

Noteringen på kreaturerne så en top i sommeren 2018, og priserne har udvist en faldende tendens i første halvår 2018/19. I forhold til samme periode sidste år er kreaturer i gennemsnit handlet næsten 2 kroner lavere per kilo svarende til et fald på 8 procent.

Den strategiske beslutning om at samle alt indkøb på tværs af koncernen bidrager som planlagt på trods af udefrakommende prisstigninger på blandt andet energi og transport. Erfaringen har vist, at der er penge at spare gennem indsatser på tværs af koncernen. Derfor er direktionen udvidet med en COO (Chief Operating Officer), der skal have fokus på en fortsættelse af dette arbejde og målrette arbejdet med Danish Crowns bæredygtighedsstrategi frem mod 2030.

– Vi er desværre et godt stykke fra vores strategimål om at levere en afregning til vores ejere, der er forbedret med 60 øre i forhold til EU-indekset. Det ændrer dog ikke på, at vi har sat en klar kurs for Danish Crown, siger Jais Valeur.

Der forventes for hele året et ordinært driftsresultat, der er bedre end sidste år.

Læs også: Priserne på kreaturer i modvind

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danish Crown: Positive udsigter efter omskifteligt første halvår' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER