Borgerdrevne forslag bliver ikke benyttet

Borgerdrevne forslag bliver ikke benyttet

25. januar 2019 - kl. 10:22 - af

For snart et år siden – på byrådsmødet den 21. marts 2018 – havde SF og Enhedslisten fremsat et forslag om ”borgerdrevne forslag”, som Byrådet skulle forholde sig til.

Et flertal i Byrådet godkendte forslaget. Venstre kunne dog ikke tiltræde med den bemærkning, at partiet ønskede forslaget henvist til budgetforhandlingerne.

Enhedslisten og SF foreslog dengang, at borgmesteren på vegne af borgerne fremsætter ”borgerdrevne forslag” til drøftelse i Byrådet, og at den kommunale forvaltning beslutter en praksis for indsamling af underskrifter, der vægter brugervenlighed højt.

Det fremgik samtidig af forslaget, at der kræves underskrifter/tilkendegivelse fra et antal stemmeberettigede borgere med bopæl i Frederikshavn Kommune svarende til et mandat i Byrådet for at få et forslag drøftet.

Forslag, der tidligere har været behandlet af Byrådet, kan dog ikke kræves genbehandlet, og i første omgang skal idéen om borgerdrevne forslag igangsættes som en 3-årig forsøgsordning, hvorefter ordningen evalueres.

Kendt fra andre kommuner
Administrationen havde forud for vedtagelsen set, hvordan der er arbejdet med tilsvarende forslag i Albertslund, Rødovre og Middelfart kommuner.

Via Frederikshavn Kommunes hjemmeside vil borgerne kunne tilgå en formular, hvor de oplyses om kravene for indsendelse af forslag. Et forslag vil derefter være synligt på kommunens hjemmeside, indtil det opnår et tilstrækkeligt antal støttetilkendegivelser – dog maksimalt synligt i 12 måneder.

Endelig skulle der med en vedtagelse af forslaget tages højde for økonomien i ordningen, og at folk vitterligt også er bosat i kommunen; en sådan validering og databeskyttelse kunne evt. løses via NemID.

Med forslagets vedtagelse blev det samtidig fastlagt, at et borgerdrevet forslag skulle have 1196 tilkendegivelser for at nå frem til Byrådet. Dette tal er antallet af stemmer ved seneste kommunalvalg i 2017, som i gennemsnit udløste et byrådsmandat. Nogle vil sikkert også betragte muligheden som et ekstra element i nærdemokratiet.

Senest har der været fokus på en lignende ordning i Odder Kommune. Her har man ved indførelsen af borgerdrevne forslag valgt, at der kun skal 358 stemmer til at fremsætte et forslag. Det svarer til ½ mandat ved seneste kommunalvalg. Her kan alle borgere over 15 år stille forslag, som de gerne vil have Byrådet til at behandle.

Hvordan er det så gået?
Avisen har kontaktet borgmester Birgit S. Hansen (A) for at høre, hvordan det så er gået med muligheden for at fremkomme med borgerdrevne forslag til behandling i Byrådet.

”Der har endnu ikke været nogle borgerforslag,” konstaterer borgmesteren. ”Jeg mener, det er fint, at muligheden er der. Når den ikke er blevet brugt, vælger jeg at opfatte det således, at borgerne går direkte til politikerne, hvis man har noget, man mener, de valgte politikere skal tage op.”

”Jeg vælger at tro, at vi politikere lever nogenlunde op til forventningerne om, hvad Byrådet skal arbejde med. Vi er valgt af borgerne, og vi skulle derfor gerne repræsentere borgerne bredt og leve op til, hvad man forventer, vi arbejder med. Og omvendt – gør vi ikke det – ja, så er muligheden der gennem borgerdrevne forslag,” lyder det fra Birgit S. Hansen.

Frederikshavn Kommunes borgmester finder endvidere, at det er en styrke, når byrådsmedlemmer er synlige og tæt på borgerne og derigennem repræsenterer borgerne.

”Og igen: ønsker man at bringe emner op, som Byrådet ikke selv har bragt op – ja, så er muligheden der,” lyder det afslutningsvis fra Birgit S. Hansen.

Links til ordningerne i Frederikshavn og Odder kommuner
På kommunens hjemmeside kan man indsende forslag her:
https://frederikshavn.dk/politik/byraad/spoerg-byraadet/borgerdrevet-forslag/

Via dette link og så punkt 11 kan man udførligt se Byrådets behandling af forslaget:
https://frederikshavn.dk/umbraco/Surface/LocalEsdhPdfSurface/GetAgendaPdf?commId=Frederikshavn%20Byr%C3%A5d%202018-2021&date=21-03-2018%2019.00%20-%2022.00&fileName=Referat%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

Links til ordningen og forslag i Odder Kommune:
https://odder.dk/search/?q=borgerdrevne%20forslag

https://odder.dk/politik/borgerdrevne-forslag/

Tekst: Per Rye

 

En kommentar til “Borgerdrevne forslag bliver ikke benyttet” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Borgerdrevne forslag bliver ikke benyttet”

 • Manglel på borgerforslag skyldes måske at ordningen ikke er godt nok annonceret i pressen.
  Det er jo ikke nok at borgmesteren ved at der findes et link på kommunens hjemmeside.

  I større målestok har vi borgerforslag til Folketinget, der kræver 50.000 underskrifter. Der er indtil videre fire forslag, som alle er afvist, enten ved afstemning, eller at politikere på forhånd erklærer sig modstander af forslaget.

  Det er ikke et krav at Folketinget skal vedtage et borgerforslag, men man føler sig alligevel magtesløs, når et enigt Folketing forkaster er forslag.

  Afskaffelse af særlig pension til ministre og deres børn – forkastet.
  Forbud mod omskæring af mindreårige – forkastet.

  Det er to meget oplagte emner at tage fat på, men man skal ikke pille ved politikeres ønske/krav om usympatiske ekstratillæg til sig selv.

  Ved omskæring rører man ved religiøse traditioner. Det er åbenbart heller ikke klogt, tænk hvis man krænker nogens trang til at mishandle børn.

  Mangel på forslag til Frederikshavn kommune kan måske også skyldes, at borgere ved på forhånd, at de ikke bliver hørt, og derfor ikke rejser nogen emner i byrådet.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Borgerdrevne forslag bliver ikke benyttet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER