4 gode råd: Få en sund privatøkonomi i 2019

4 gode råd: Få en sund privatøkonomi i 2019

31. december 2018 - kl. 5:15 - af

Mange sæbynitter drømmer om at få råd til en udlandsrejse mere, et sommerhus ved kysten eller en ny bil, men ser ofte ikke mulighederne i sin økonomi. Her er det nye år en god anledning til at skabe overblik og få ryddet op i de økonomiske uvaner, så der måske kan blive råd til lidt ekstra. Nordjyske Bank i Sæby giver dig derfor 4 gode råd til en sund privatøkonomi i 2019.

”I år skal jeg have styr på økonomien.” Mange er ofte fulde af gode intentioner ved årsskiftet, men får ikke gjort noget ved det. Det hele virker uoverskueligt og besværligt, og hvor skal man overhovedet starte?

Nordjyske Banks privatkundechef i Sæby, Annemette Mæhle, oplever, at flere af hendes kunder har det på samme måde, men fortæller, at det slet ikke behøver at være så uoverskueligt. Hun kommer derfor her med 4 gode råd til, hvordan du får en god økonomisk start på 2019.

1. Evaluer på 2018-budgettet
Først og fremmest er det vigtigt at få lagt et skarpt og realistisk budget for 2019. Her er det ifølge Annemette Mæhle vigtigt, at du sætter dig ned og evaluerer på 2018-budgettet og frasorterer alle de udgifter, som ikke er nødvendige i det nye år som for eksempel tv-abonnementer, fitness, foreningsmedlemskab, bladabonnement eller andre ordninger, som du måske ikke længere bruger:

– Mange af os bliver overraskede over, hvor mange penge vi i virkeligheden bruger på små daglige eller månedlige udgifter, som tilsammen bliver et stort beløb. Derfor er det en god idé at spørge sig selv, om man reelt bruger det, man betaler for, som fx fitnessmedlemskabet, eller om man kan nøjes med en mindre tv-pakke, siger hun og fortsætter:

– Derudover glemmer mange at sætte penge af hver måned til store udgifter, som måske kun skal betales en gang om året. Det kan eksempelvis være sommerferie, runde fødselsdage, julegaver eller en tur hos automekanikeren, som kan være et stort indhug i økonomien og således en god idé at forholde sig til allerede fra årets start. På den måde er man nemlig sikker på, at der er lagt penge til side i budgettet.

2. Ret forskudsopgørelsen – også selvom det er besværligt
Skat og forskudsopgørelse er ikke lige spændende emner for alle, og mange undlader derfor også at forholde sig til det. Alligevel er det fornuftigt at være opmærksom på forskudsopgørelsen, hvis du vil undgå enten at skulle betale restskat eller få for lidt udbetalt hver måned – særligt hvis du har oplevet store ændringer i økonomien i forbindelse med eksempelvis job, bolig eller ægteskab:

– Hvis man vil undgå skattesmæk, er forskudsopgørelsen ens bedste ven. Her skal man sikre sig, at ens forventede indkomst og fradrag stemmer overens med oplysningerne i forskudsopgørelsen, og gør de ikke det, skal den rettes. Det er også her, man skal være opmærksom på, at man ikke snyder sig selv for penge. Fradrag til for eksempel kørsel og håndværker kan pynte på økonomien og give lidt flere penge til sjov, forklarer Annemette Mæhle.

3. Udnyt beløbsgrænserne til indbetaling af pensions- og børneopsparing
Hvad enten du har hjemmeboende børn eller snart bliver pensionist, er det ifølge Annemette Mæhle altid en god idé at gennemgå indbetalingerne til ens opsparinger. Der vil typisk være et bedre afkast på eksempelvis pensions- og børneopsparing, så her kan det være fordelagtigt at udnytte beløbsgrænsen fuldt ud. På den måde får du og dine børn også råd til ekstra oplevelser i fremtiden.

– Beløbsgrænsen for indbetaling til børneopsparinger er for nyligt blevet hævet fra 3.000 til 6.000 kroner om året, så måske kan man nu sætte flere penge ind til sine børn end tidligere. For aldersopsparinger ligger loftet for de fleste på 5.100 kroner om året – men hvis der er under fem år til, at man går på pension, ligger beløbsgrænsen helt oppe på 46.000 kroner, så her kan det være en fordel at justere, siger hun og fortsætter:

– Hvis man ikke har fået sat penge ind på sin alders- eller børneopsparing endnu, så er det en god idé at få det gjort nu. Fristen udløber nemlig den 31. december, og på grund af beløbsloftet kan man ikke sætte pengene ind med tilbagevirkende kraft. Glemmer man det, er det bedre afkast og muligheden for en større opsparing derfor tabt.

4. Gennemgå forsikringerne en ekstra gang
Forsikringer er ofte en stor og vigtig post i budgettet. Det er derfor en god idé at gennemgå forsikringerne mere detaljeret og se, om du er ordentligt dækket, mangler noget dækning, eller muligvis betaler for en dækning, som du ikke længere har brug for:

– Har man en ældre bil, der ikke er så meget værd længere, kan man eksempelvis overveje at droppe kaskoforsikringen, da den i sidste ende ikke kan betale sig. Det kan også være værd at tjekke, om man er dækket på den næste skiferie og sikre sig, at alle værdigenstande i boligen er omfattet af forsikringen, slutter Annemette Mæhle, som tilføjer, at det nemlig kan blive en dyr affære, hvis uheldet skulle være ude, og man ikke er ordentligt forsikret. I den forbindelse hjælper Nordjyske Bank i Sæby gerne med en gennemgang af dine forsikringer.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '4 gode råd: Få en sund privatøkonomi i 2019' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER