Socialudvalget har drøftet misbrugsbehandling

Socialudvalget har drøftet misbrugsbehandling

18. december 2018 - kl. 0:08 - af

Socialudvalget i Frederikshavn Kommune har på udvalgets seneste møde drøftet perspektiverne for den medicinske misbrugsbehandling inden for afdelingen for Misbrug og Socialt Udsatte.

Udvalget har efterfølgende taget til orientering, at udviklingstendenserne samlet set betyder større udgifter til medicin og øgede krav fra Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed, samt at kapaciteten og økonomien på misbrugsområdet er presset.

Det synes klart, at hvis udviklingen fortsætter, bliver det nødvendigt at opprioritere indsatsen vedrørende den medicinske misbrugsbehandling i de kommende år.

De nordjyske kommuner overtog i 2011 hele opgaven ang. misbrugsbehandling fra Region Nordjylland. I Frederikshavn Kommune blev det besluttet at organisere misbrugsbehandlingen i to forskellige enheder: kognitiv misbrugsbehandling i form af samtaleterapi blev varetaget i samarbejde med Hjørring, Jammerbugt og Læsø Kommune i et tværkommunalt samarbejde, og at den medicinske misbrugsbehandling blev organiseret lokalt i Frederikshavn i form af Afdelingen for Misbrug og Socialt Udsatte.

Lægemidler for at opretholde en stabil hverdag
Afdelingen for Misbrug og Socialt udsatte varetager kommunens substitutionsbehandling. Dette er behandling med lægemidler til borgere med behov for hjælp til at opretholde en stabil hverdag.

Afdelingens målgruppe er borgere, som er afhængige af opioider (morfin, metadon, heroin m.fl.). Den medicinske behandling skal ordineres og forankres ved en læge, og afdelingen har derfor tilknyttet en lægekonsulent, som ordinerer medicinen og følger behandlingen op med løbende samtaler.

I alt 55 borgere er tilknyttet afdelingen. 19 borgere kommer i afdelingen dagligt, mens de øvrige kommer sjældnere eller får udleveret medicinen på eksempelvis et apotek eller via Hjemmesygeplejen.

Hyppigere opfølgning
De øgede krav fra Sundhedsstyrelsen betyder, at der stilles krav om hyppigere og mere omfattende opfølgning på den enkelte borgers behandlingsforløb, hvilket betyder, at der er behov for at bruge lægekonsulenten i flere timer end tidligere og at mængden af opgaver er øget for det øvrige personale.

Det er endvidere en klar anbefaling fra Sundhedsstyrelsen, at borgerne overgår fra metadonbehandling til behandling med subotex eller suboxone. Disse lægemidler er mere sikre, men også markant dyrere, idet prisen er ca. 5 gange højere end metadon. Fravalget af metadon har medført øgede udgifter til medicin, og i takt med at flere borgere overgår til de anbefalede lægemidler, forventes udgifterne at stige yderligere.

Endelig har Styrelsen for Patientsikkerhed, som blev etableret i 2015, udsendt en række målepunkter, som landets misbrugscentre skal efterleve. Afdelingen for Misbrug og Socialt Udsatte har derfor udarbejdet sundhedsfaglige instrukser og har et kontinuerligt fokus på at imødekomme de øgede dokumentationskrav, som følger af kravene.

Tekst: Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Socialudvalget har drøftet misbrugsbehandling' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER