
Problemer med Gluten? Hjælp at hente hos Aurion
16. december 2018 - kl. 12:33 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Ordene glutenintolerance og cøliaki er ord som flere og flere stifter bekendtskab med.
Nogle forskere mener endda, at den stigning vi indtil videre ser kun er toppen af isbjerget.
Det kan være meget svært at skelne det ene fra det andet – hvilket givet forklare den indtil videre lave diagnosticering.
Det der for 20 og 30 år tilbage blev diagnosticeret som irritabel tyktarm – viser sig flere gange idag at være glutenintolerance eller cøliaki.
Går man rundt og er generet at en ikke velfungerende tarm – er det vigtigt at blive undersøgt hos lægen eller på nogle af de klinikker der har specialiseret sig i dette felt. En ubehandlet glutenintolerance eller cøliaki kan medføre flere alvorlige følgevirkninger.
Her følger en kort vejledning:
Cøliaki er en kronisk tarmsygdom. Tarmens slimhinde ødelægges ved indtagelse af proteinet gluten fra hvede, rug, byg og havre. Tarmens overflade bliver derved mindre, og maden fordøjes dårligere, så vitaminer og andre næringsstoffer ikke bliver optaget, som de skal.
Psymptomer på cøliaki kan variere fra næsten ingen ubehag – til diarré, ondt i maven, hovedpine, fejlernæring på grund af vitaminmangel, vægttab, depression. Børn med cøliaki vokser ofte ikke, som de skal. Desuden er det ikke ualmindeligt, at personer med cøliaki klager over træthed, ledsmerter og uoverkommelighed.
Nogle har mange og tydelige symptomer, andre næsten ingen. Hos ubehandlede patienter ses der større risiko for udvikling af særlige kræftformer, knogleskørhed, samt andre helbredsproblemer, der skyldes dårlig optagelse af næringsstoffer.
Arvelige og miljømæssige faktorer har betydning for udvikling af cøliaki. Eksempelvis kan en tidlig introduktion af hvede til børn have en betydning. Men grundlaget for cøliaki kan være til stede allerede fra fødslen – symptomerne vil tidligst opstå, når spædbarnet får tilført glutenholdigt mad.
Nogle børn bliver hurtigt alvorligt syge, hvorimod andre børn udvikler symptomerne gradvist over måneder eller år. Andre har få eller ingen åbenbare gener i barndommen og udvikler først tegn på cøliaki som voksen. I Danmark anbefales en glutenholdig kost først ved seks måneders alderen.
De seneste års forskning viser, at sygdommen cøliaki er underdiagnosticeret. Antallet af personer med diagnosen cøliaki er langt fra afklaret. Flere mennesker danner antistoffer ved indtag af gluten, men udviser ikke klassiske symptomer på cøliaki.
Yderligere viser en dansk undersøgelse, at hele 58 % af de patienter, der som voksne, har fået stillet diagnosen cøliaki har haft symptomer fra barndommen, men er blevet fejldiagnosticeret hele livet.
Hvis en person med cøliaki spiser en glutenfri kost, heler tyndtarmens overflade, og evnen til at optage næringsstoffer bliver langsomt normal. Hvis man igen spiser mad med gluten, bliver tarmen atter skadet. Derfor er det meget vigtigt, at personer med cøliaki spiser glutenfrit resten af livet.
Glutenintolerance er en form for overfølsomhedsreaktion mod gluten fra hvede, rug og byg. Det kan opstå i alle aldersgrupper. Der ses ikke ødelæggelse af tarmens slimhinde og er derfor ikke det samme som cøliaki.
Til gengæld ses der ofte en øget dannelse af antistofferne IgG og IgA.
Flere mennesker reagerer på den mad de spiser. Især gluten ses som værende en af de fødevarer, der typisk reageres på. Det kan være vigtigt at opdage en glutenintolerance, da dannelsen af antistoffer i blodet er et tegn på at immunforsvaret udfordres hver gang gluten indtages.
Psymptomer på glutenintolerance varierer fra milde maveproblemer til diarré, forstoppelse og mavesmerter. Hududslæt, astma, ledsmerter, overvægt og depression kan også ses hos glutenintolerante mennesker. Er man intolerant overfor gluten skal man som ved cøliaki helt ungå at spise mad der indeholder gluten.
Du kan lige her hente pjecen fra Sundhedsstyrelsen vedr. Cøliaki og mad uden gluten – og mange brugbare oplysninger her hos Dansk Cøliaki Forening
Aurion – Hjørring
Hos det biodynamiske og økologiske mølleri Aurion i Hjørring har man kendt til problematikken i flere år. Allerede i 2003 deltog Aurion i et Danida-projekt med quinoadyrkere i Bolivia. Quinoa er et glutenfrit frø med meget stort protein- og mineralindhold. Mølleriet har desuden deltaget i flere projekter om glutenfri produkter og dyrkningen af glutenfri korn- og frøsorter i Danmark, og i dag kan man få både dansk økologisk boghvede og dansk økologisk quinoa.
”For få år siden var det sådan, at når vi var på fødevaremesser, så spurgte folk altid: er I økologiske? Det gør de ikke mere. Nu spørger de: har I glutenfri produkter?”, fortæller Gitte Bjerre fra Aurion.
Generelt mærker virksomheden en stor efterspørgsel på glutenfri produkter, men også på viden om, hvordan man arbejder med produkterne.
F.eks. er det ikke helt så enkelt at bage med glutenfrit mel som med almindelige meltyper. Det kræver lidt øvelse – specielt hvis man gerne vil have produkter uden tilsætningsstoffer, da der i mange glutenfri produkter er en del stivelse.
Det er der naturligvis ikke i Aurions produkter, da man her er 100% økologisk, men man forstår problematikken og er altid klar med gode råd, og der er årligt 2-3 glutenfri bagekurser.
”Vi bager brød og boller hver eneste uge også glutenfri, så vi ved, hvordan man får den helt rigtige konsistens og den gode smag, og den viden vil vi meget gerne give fra os”, siger Gitte Bjerre, der henviser til virksomhedens hjemmeside, hvor der ligger en række glutenfri opskrifter, som man frit kan benytte.
Og den inspirerende hjemmeside kan man checke ud lige her: Aurion.dk
Aurion udvikler løbende nye glutenfri produkter, som kan købes i helsekostbutikker over hele landet.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Problemer med Gluten? Hjælp at hente hos Aurion' til en bekendt