Fuld fart på forbehandlingsanlægget

Fuld fart på forbehandlingsanlægget

24. november 2018 - kl. 0:43 - af

I løbet af foråret 2019 er Gemidan Ecogi ’s forbehandlingsanlæg klar til at behandle madaffald fra de mange tusinde kunder i Frederikshavn Kommune.

For enden af Vendsysselvej ved siden af forbrændingen arbejder virksomhed og ejer, Gemidan A/S, i øjeblikket på højtryk med at opføre deres nye og højteknologiske forbehandlingsanlæg, som skal forvandle madaffald til biopulp, der kan bruges til energi, brændstof og gødning – også kaldet biogas.

Gemidan A/S håndterer affaldet
Når skraldebilen har afleveret restaffaldet på Affaldskraftvarmeværket, forsætter den videre til naboen Gemidan A/S.

Her bliver madaffaldet bragt ind i en kold hal. Hallen er aflukket, hvilket holder eventuelle lugtgener inde i hallen. Frem til at forbehandlingsanlægget er klar til drift, bliver madaffaldet løbende kørt til Gemidan KomTek i Holsted, hvor der er et anlæg, identisk med det anlæg, som er i gang med at blive opført i Frederikshavn.

Vi sørger for at holde de to typer affald adskilt gennem hele processen. Derfor kan vi med garanti sige, at madaffaldet og restaffaldet på intet tidspunkt vil blive blandet sammen, fortæller direktør ved Frederikshavn Affald A/S, Tore Vedelsdal.

Sådan kommer anlægget til at køre
Affaldet kommer via en fødekasse ind i en stor centrifuge, også kaldet ”pulperen”. Her bliver affaldet tilført vand. Under pulpningen opløses det organiske materiale. Pulpningen varer i 12-15 min.

Nu skal biogaspulpen separeres fra plast og andre fremmedelementer.  Det foregår ved, at pulpen passerer igennem en separator. Den færdige biogaspulp sendes til færdigvaretanken med et tørstof på ca. 17-19 %. Plast og andre fremmedelementer sendes til forbrændingen.

Pulpen bliver kørt til forskellige private biogasanlæg, hvor den bliver omdannet til el, varme og brændstof. Det er der god økonomi i, og det er med til at holde prisen på indsamling og håndtering af affald nede.

Den højteknologiske proces gør det muligt at udnytte 95 % af madaffaldet til biogas.

Miljøvenligt anlæg
Gemidan A/S er kvalitets- og miljøcertificeret efter ISO 9001:2015 og ISO 14001:2015.

De lægger meget vægt på bæredygtighed i alle deres aktiviteter, hvilket også giver sig til kende ved, at anlægget er bygget tæt på Affaldskraftvarmeværket. Derved minimeres transporten med aflevering af affaldet, og miljøet bliver mindre belastet.

Bruger regn- og overfladevand
Vandforbruget er et andet fokusområde. Forbehandlingsanlægget er baseret på anvendelse af regn- og overfladevand fra bygningens adresse. Vandet opsamles i et forsinkelsesbassin og bliver efterfølgende gradvist brugt som procesvand. Ligeledes bliver det opsamlede vand fra madaffaldet ikke til spildevand. Vandet bliver i stedet genbrugt i et lukket system.

Fokus på renhed af biopulp
Når biogasanlægget har afsluttet produktionen, har biopulpen stadig en masse næringsstoffer, som landmændene kan bruge. Takket være den højteknologiske proces har biopulpen en renhed på 99,9 %.

– Biogassen kan spredes på markerne uden risiko for plast og andre fremmedelementer. Derved beskytter vi miljøet, oplyser Lisbeth C. Hultfeldt, Kvalitets- og miljøchef ved Gemidan A/S.

Se mere om Gemidans anlæg: https://www.youtube.com/watch?v=LFI_IbPpbjg&t=25s&fbclid=IwAR3PYm6qwmGuOP-0Ap9M4x01ZZzA_bLu_XJ6QP5RMgzPf7U3xwJa3hRGpNg

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fuld fart på forbehandlingsanlægget' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER