75 års jubilæum i Voersaa Borgerforening

75 års jubilæum i Voersaa Borgerforening

14. november 2018 - kl. 8:32 - af

2018 er jubilæumsår for Voersaa på forskellige fronter. Det er 100 år siden, byens fiskere stiftede Voersaa Fiskeriforening nemlig i 1918, sidste år fyldte Voersaa Idrætsforening 80 år, og Voersaa Borgerforening kan i år fejre 75 års fødselsdag.

I 1943 var der en flok fremsynede Voersaaboer, der tog initiativ til at stifte Voersaa Borgerforening. En forening for Voersaa`s beboere. På fremlagte lister, var der ca. 50 Voersaaboer, der støttede tanken om en borgerforening i byen. Borger- og håndværkerforeninger var kendt fra købstæderne, hvor det var en sammenslutning af den bedrestillede, verdslige købstadsbefolkning. Ideen bredte sig til landsbyerne med henblik på at repræsentere landsbyens beboere overfor myndighederne og stå for sociale aktiviteter og traditioner.

En lørdag aften, den 3. august 1943 i ”Den gule skole” på Havnevej 3, blev Voersaa Borgerforening stiftet. Første bestyrelse bestod af, arbejdsmand Kristian Weinreich, formand, købmand Jens Andersen, næstformand, førstelærer Sigurd Bachmann Axelsen, kasserer, fiskehandler Vilhelm Jensen og arbejdsmand Axel Pedersen. Samme aften blev der indsamlet 200 kr. til at istandsætte det anlæg, som tidligere førstelærer Lars Larsen Holmsgaard i sin tid anlagde. Endvidere blev der satset på, at medlemstallet nåede op på de 50, som havde skrevet sig på før omtalte lister.

Gennem de sidste snes år er borgerforeningen indgået i et tæt samarbejde med byens og sognets foreningsliv samt Stensnæsskolen i udviklingsprojektet ”Den lokalt forankrede folkeskole”. Med Stensnæsskolen som sekretariat, mødtes repræsentanter fra det lokale foreningsliv, hvor man opstillede en liste over aktiviteter, man ønskede gennemført, og hvem der var ansvarlig for gennemførelsen. Det blev en succes, hvor det skulle vise sig, at sammenhold gør stærk. Havneprojektet er et godt eksempel på en sådan fællesopgave, hvor foreninger og institutioner med samme interesseområder går sammen og løfter i fælles flok. Her skal også nævnes ”Skoleskibsprojektet” samt etableringen af Voersaa Museum. Efter krobranden 2006 , der blev en rigtig mavepuster for Voersaa, gik der tre år, så var der en flok fra byens foreningsliv, der tog initiativ til at stifte Voersaa Byudvikling, hvis formål var, at etablere en ny bygning på grunden.

Her de sidste par år er borgerforeningerne i det gamle Albæk Sogn gået sammen i den såkaldte ”Bette Trekant”. Landsby-samarbejdet er det seneste år udvidet med Mølholt, Stidsholt og Ørtoft, hvor en lang række ildsjæle under overskriften Østkystens Guld arbejder på at sikre en bedre eksponering af og kommunikation om området, og ikke mindst at fremme mulighederne for at komme til orde overfor myndigheder og fonde.

Borgerforeningen har gennem mange år været garant for i samarbejde med  Voersaa Idrætsforening, daværende  Voersaa Fiskeriforening, Albæk Husmandsforening, Knud Søhane Spejderne og Voersaa Byudvikling, at fastholde de gamle traditioner med juletræ for egnens børn og Sankt Hans bål ved åen med efterfølgende festivitas.  Ligesom samarbejdet med tidligere Voersaa Kro og Å – Cafeen – i dag Riverside – har fungeret godt.

Borgerforeningen har på det seneste brugt kræfter på at etablere et ”Borgerhus” på Ny Skovgårdsvej i de bygninger, der tidligere rummede børnehave og SFO. Planerne er, at borgerforeningens medlemmer får mulighed for at benytte lokalerne til møder og fælles aktiviteter. Endvidere kan foreningens medlemmer til fordelagtig pris leje lokaliteterne til familiefester m.v.

Bestyrelsen her i jubilæumsåret består af: Mogens Berg, Ole Bjerring Kristensen, Bjarke Laubek, Christian Frøstrup, Dorthe Nielsen, Natasja Schebye Kolind, Bent Ahlgreen,  Brian Mølgaard, Line Degn og Majken Andreassen.

Jubilæet fejres lørdag den 17. november i foreningshuset på Ny Skovgårdsvej 5. Fra kl. 15-17.30 vil borgerforeningen byde på kaffe og kage og tidligere Skoleinspektør Peter Laubek vil underholde med anekdoter fra Borgerforeningens Historie. Efterfølgende vil der være fællesspisning.

Til spisningen kræves tilmelding, såfremt man vil have aftensmaden leveret – der er endnu enkelte ledige pladser. Tilmelding og betaling: https://voersaaborgerforening.nemtilmeld.dk/2. Man er også velkommen til at deltage uden tilmelding, men skal i så fald selv medbringe maden.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '75 års jubilæum i Voersaa Borgerforening' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER