Kvinder kan gå på juleferie i dag…

Kvinder kan gå på juleferie i dag…

12. november 2018 - kl. 9:56 - af

Finn Jenne, formand i 3F Frederikshavn og 3F-ligestillingsansvarlig i Region Nordjylland, og Søren Heisel, forbundssekretær og ligestillingsansvarlig i 3F, har skrevet dette indlæg.

Julen starter tidligt i år. I hvert fald hvis man er kvinde. For som kvindelig lønmodtager kan man i princippet pakke sine ting og holde juleferie allerede fra mandag den 12. november. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der baserer sig på timelønninger for kvinder og mænd.

I dag er det nemlig kvindernes sidste arbejdsdag af den simple årsag: kvinder tjener i gennemsnit 13,1 procent mindre i løn end mænd, og derfor skal de naturligvis også arbejde 13,1 procent mindre. For vi har jo ligeløn. Eller har vi?

Det er sagt med et smil på læben og et blink i øjet. For det ville jo være katastrofalt, hvis halvdelen af arbejdsstyrken stoppede med at arbejde i dag. Danmark ville gå i baglås. Ikke desto mindre kan den absurde tanke ligge til grund for, at det løngab, vi har i Danmark, ligeledes er absurd.

I 3F kæmper vi hver dag for lige løn for arbejde af samme værdi. Det skal være objektive kriterier som uddannelse, erfaring, etc., der danner lønnen. Det må ikke være kønnet. På de danske arbejdspladser taler vi meget lidt om løn kollegerne i mellem. Det er først, når der laves statistikker over arbejdspladsens lønninger, at man får øje på løngabet. Derfor arbejder vi i 3F blandt andet for at genindføre kønsopdelt lønstatistik for virksomheder med mere end 10 ansatte, heraf mindst 3 kvinder og mindst 3 mænd.

Det kønsopdelte arbejdsmarked er årsag til, at det er svært at gøre noget ved uligeløn, idet det opretholder forestillingen om og legitimiteten i at udbetale forskellig løn til køn. Som udgangspunkt er lovgivningen på ligestillingsområdet i Danmark både god og gennemtænkt teoretisk set. I praksis virker den bare ikke godt nok. Historie, traditioner og kulturer er for stærke. Derfor skal vi konstant holde fokus på det.

Det her er ikke et budskab om, at alle mænd og kvinder er ulige i forhold til løn. Det er et forsøg på at få os danskere til at huske, at der faktisk er et løngab, og at vi skal snakke åbent om vores løn og om vores køn og ikke mindst de to ting sammen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kvinder kan gå på juleferie i dag...' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger