Hjortevildts og bilisters myldretid falder sammen

shutterstock_572350963-2.jpg

Hjortevildts og bilisters myldretid falder sammen

4. november 2018 - kl. 11:42 - af

På grund af de kortere dage, er månederne fra oktober til januar højsæson for påkørsler af hjortevildt. Opfordringen fra GF Forsikring i Vendsyssel er klar: Hold ekstra øje med vildtskilte i de kommende måneder.

Perioden fra oktober til januar markerer en kedelig højsæson for påkørsel af hjortevildt. De kortere dage betyder nemlig, at hjortevildtets aktivitet falder sammen med vendelboernes myldretid på vejene.

Omkring 45 procent af det samlede antal påkørsler i løbet af et år vil ske frem mod slutningen af januar.

En stor del af forklaringen er, at det bliver senere lyst om morgenen og tidligere mørkt om aftenen. Dermed falder tusmørket om morgenen og om aftenen, hvor hjortevildtet er mest aktivt, sammen med myldretiden på de nordjyske veje, og derfor skal man være ekstra opmærksom bag rattet i tidsrummet 6-9 om morgenen og 16-21 om aftenen.

Respekter vildtskiltene og sænk farten
– Der er to ting, man som bilist skal være specielt opmærksomme på: Vildtskiltene, som betyder, at der er en særlig risiko for at møde hjorte eller råvildt, samt i timerne ved solopgang og solnedgang, hvor hjortevildtets aktivitet falder sammen med vores myldretid., siger Tina Bilstrup Philipsen, områdechef hos GF Nord med kontorer i Frederikshavn og Hjørring.

Hun tilføjer, at man som bilist skal huske, at hjortevildt oftest bevæger sig i flok. Det betyder, at der er en god chance for, at der er flere dyr lige i nærheden, når man først ser en. Samtidig skal man være ekstra opmærksom, når man kører, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende.

Lad være med at undvige
GF Nord har også et godt råd til dig, hvis der pludselig løber dyr ud på vejen foran dig.

– Forsøg at bremse og hold for Guds skyld din vejbane. Det er det bedste råd, vi kan give, hvis du som bilist pludselig har en hjort eller lignende stående foran dig på vejen. Det, du ikke skal gøre, er at forsøge at undvige, selv om det ville være en naturligvis refleks, du risikerer at miste herredømmet over bilen og ramme andre, siger Tina Bilstrup Philipsen.

Det er dog ikke kun i årets sidste måneder, at man som bilist skal være ekstra opmærksom på hjortevildt. I maj og juni får dyrene nemlig unger, og derfor er de også mere aktive end normalt i den periode.

Hvis man påkører hjortevildt, kan skaderne på bilen i gennemsnit snildt ryge op i 25.000 kr. eller mere, oplyser GF Forsikring.

Gode råd til at undgå påkørsel af dyr

  • Hold altid øje med vildtskilte.
  • Vær opmærksom på, at hjortevildt er flokdyr. Der vil derfor ofte komme mere end ét dyr ud på vejen.
  • Vær ekstra opmærksom i maj-juni og oktober-januar, hvor der er særlig stor aktivitet hos hjortevildtet.
  • Risikoen for påkørsel er størst ved solopgang og solnedgang.
  • Vær ekstra opmærksom ved kørsel gennem områder med skov, eng og levende hegn.
  • Hold øje med vejkanten. I mørke opdager man ofte reflekserne fra vildtets øjne, og så er det en god ide at lette foden fra speederen.

Gode råd ved påkørsel af dyr

  • Ring til Dyrenes Vagtcentral på 1812, hvis du påkører et dyr.
  • Oplys vejnavn, vejnummer, kilometersten/vejkantspæl eller GPS-koordinater. Jo mere præcist, jo lettere er det at finde frem til dyret.
  • Gå aldrig hen til et såret dyr. Hvis dyret har kræfter til at rejse sig, vil det gøre det af sig selv, og større, sårede dyr kan være farlige.
  • Følg ikke efter et såret dyr – man ødelægger sporet for sweizzhunden, der sendes ud for at lede efter dyret.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hjortevildts og bilisters myldretid falder sammen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER