Nogle kommuner indsamler plast – andre ikke

Nogle kommuner indsamler plast – andre ikke

12. oktober 2018 - kl. 8:44 - af

Frederikshavn Kommune – og dermed Frederikshavn Forsyning A/S – gik pr. 1. oktober over til ny sortering i containerne.

Redaktionen har i dagene op til ændringerne og siden modtaget flere henvendelser fra folk, som udtrykte forundring over, at Forsyningen ikke samtidig også lagde op til separat indsamling af plastaffald.

TV2 Nord har senest skrevet om I/S Reno Nord, hvor man nu udsorterer mere end 45 % af kommunernes kildesortede plast fra husholdninger til genanvendelse.

Ifølge TV2 Nord aftalte Jammerbugt, Mariagerfjord og Aalborg Kommuner, der er medejere af affaldsselskabet I/S Reno Nord, allerede for flere år siden at ensrette indsamlingen af plast og metal fra kommunernes husholdninger.

Siden er Rebild Kommune kommet til, og flere kommuner er på vej. Ifølge TV2 Nords oplysninger begynder Brønderslev og Hjørring Kommuner ligeledes at indsamle plast- og metalaffald efter samme system senere i år. Plast- og metalaffaldet havner på sorteringsanlægget, som er etableret hos det fælleskommunale affaldsselskab I/S Reno Nord i Aalborg.

I/S Reno Nords bestyrelsesformand, Kristoffer Hjort Storm, citeres bl.a. for denne udtalelse: ”Etableringen af sorteringsanlægget har været et stort skridt mod mere genanvendelse. På sorteringsanlægget bliver den blandede plast og metal, som borgerne lægger i deres skraldespand, sorteret op i flere forskellige typer af plast og metal. Plast er nemlig ikke bare plast, og det højteknologiske sorteringsanlæg kan ved hjælp af avancerede scannere aflæse, hvilken type plast affaldet består af. På den måde skabes der affaldstyper, der kan genanvendes.”

Forsyningen forklarer
Avisen har derfor henvendt sig til formanden for Forsyningen A/S i Frederikshavn, byrådsmedlem Jens Aage Hedegaard Kristensen (A) og direktør Tore Vedelsdal.

Tore Vedelsdal giver følgende uddybende forklaring på, hvorledes man i Frederikshavn Kommune har vurderet indsamling af plastaffald:

”Byrådet i Frederikshavn Kommune har besluttet, at der fra 1. oktober 2018 skal foretages særskilt indsamling af madaffald. Denne indsamling er i øjeblikket under indkøring. I forbindelse med indførsel af denne indsamling blev det også vurderet, om der samtidig skulle indføres husstandsindsamling af plastaffald. Erfaringstallene på dette tidspunkt viste, at kun en mindre del af det indsamlede plast reelt blev genanvendt.”

Miljøgevinsten særdeles usikker
Videre lyder Vedelsdals forklaring: ”Det var således vores konklusion, at miljøgevinsten ved at opstarte ny indsamling var særdeles usikker, når kun en mindre del af det indsamlede plast kunne forventes at blive genanvendt. I denne beslutning er det også vigtigt at have for øje, hvad der sker med det plast, der sendes til genanvendelse, men som ikke kan genanvendes. Bliver det forbrændt under kontrollerede former, eller havner det i sidste ende i naturen eller havet?”

”Vi kommer sikkert til at indsamle plastik separat på et tidspunkt. I øjeblikket er regeringen ved at udforme kravene til fremtidens affaldsbehandling, og her vil man fastlægge, hvordan affald skal indsamles i hele landet. Det er planen, at der skal være et ens system alle steder. Derfor afventer vi også udmelding på, hvordan tingene skal indsamles, så der ikke skal ændres i containertyperne flere gange,” udtaler Tore Vedelsdal.

Indtil da bliver plastaffaldet under Forsyningen i Frederikshavn Kommune brændt, og energi udnyttet til strøm og varme.

”Der er med garanti intet plastik eller andet indsamlet affald, som ender i naturen eller havene,” lyder det afslutningsvis fra direktøren for Forsyningen A/S.

Link til TV2 Nords omtale af plastindsamling hos I/S Reno Nord:
https://www.tv2nord.dk/artikel/nordjyske-kommuner-genanvender-plast-i-massevis

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nogle kommuner indsamler plast – andre ikke' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER