“Det markerer steder med godt badevand, som udover toiletter og skraldespande også har noget mere at byde på – for eksempel gode faciliteter for dykkere eller dejlig natur”, siger konsulent hos Friluftsrådet Bjarke Lembrecht Frandsen om det nye ‘Badepunkt’-flag til Danmarks Radio.
Forventer færre blå flag
I forhold til den eksisterende blå flag-ordning stiller det nye flag færre krav til affaldssortering, førstehjælpskasse og nødhjælpstelefon. Og i takt med at de internationale krav til strande med blå flag skærpes, vil kommunerne flere steder erstatte de blå flag med badepunktsflaget, lyder prognosen fra Friluftsrådet. Det skriver Danmarks Radio.
“Vi forventer selvfølgelig, at der kommer færre blå flag-strande. Vi tror, at der vil opstå en form for ligevægt over de næste tre-fire år, hvor de strande, der har svært ved at imødekomme kravene til det blå flag og kun gør det kunstigt for at kunne få flaget, vil fungere bedre med badepunktsflaget”, siger Bjarke Lembrecht Frandsen.
“En væsentlig forskel på de to ordninger er, at det nye flag ikke forbyder hunde. Og det er ikke nødvendigvis en forringelse, at nogle strande dropper det blå flag”, siger Bjarke Lembrecht Frandsen.
“Tværtimod får man nogle strande med blåt flag, der fungerer mere naturligt og lever bedre op til kriterierne, end vi ser i dag.”
Nordjylland mærker ingen forskel
De vendsysselske kommuner – Frederikshavn undtaget – er gået sammen om deres eget badeflag, der ligesom Badepunkt-flaget er hvidt, i stedet for at benytte det blå flag i år, og det skete uden bekymring.
“Vi har ikke set nogen mærkbar forandring i antallet af overnatninger”, udtalte Thomas Christiansen, salgs- og marketingsdirektør i sommerhusudlejningsbureauet Sol og Strand til Danmarks Radio tilbage i maj.
De nordjyske kommuners boykot af det blå flag skyldes blandt andet kravet om, at de skal forbyde bilkørsel og hunde på strandene. Men turisterne har intet imod hunde og biler, lyder det fra Thomas Christiansen.
“Tværtimod lægger tyskerne, der er vores største kundegruppe, stor vægt på, at de må tage hunden med på stranden. Så på nogle områder kan det være en fordel at droppe det blå flag”, siger han.
Det betyder dog ikke at kommunerne slækker på kravene til badevandskvaliteten, da kommunernes eget flag har samme sigte for strandene, som Friluftsrådets blå flag, samtidig med at der er plads til både hund og bil.
Udenlandske turister genkender det blå flag
I den nordsjællandske Halsnæs kommune er der ikke interesse for at vinke farvel til de blå flag. Flaget har en værdi, fordi det er internationalt kendt, siger formand for Miljø- og Planudvalget i Halsnæs Kommune, Anja Rosengreen (SF).
“Vi har mange udenlandske turister, og for dem er det en dejlig sikkerhed at vide, at der præcis er de kriterier, som de efterspørger.”
Badepunktflaget indføres også i Norge og Sverige.
Det betyder badeflagene:
- Det rød-gule flag: Betyder, at livredderposten er åben, og at du skal udvise almindelig opmærksomhed, når du bader.
- Det gule flag: Betyder, at du skal udvise særlig opmærksomhed ved badning.
- Det røde flag: Betyder, at livredderne fraråder badning, fordi vandforholdene er farlige.
- Grønt flag: På nogle strande kan man stadig se et grønt flag. Det er det samme som det rød-gule flag.
- Blåt flag: Er en international miljømærkningsordning, som sikrer dig gode oplevelser ved strand og havn.
Kilde: Respektforvand.dk
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Nyt badeflag på vej: Kan erstatte mange blå flag' til en bekendt