Total måneformørkelse over Danmark fredag aften

Total måneformørkelse over Danmark fredag aften

27. juli 2018 - kl. 8:29 - af

Fredag aften er der fine chancer for at se en total måneformørkelse – også benævnt “blodmåne”. Formørkelsen vil være total fra kl. ca. 21,30 til ca. 23,10.
DMI forklarer, at totale måneformørkelser kun finder sted ved fuldmåne, når Jorden blokerer for det sollys, som månen normalt reflekterer. Lidt af sollyset afbøjes dog i jordens atmosfære og rammer månen, der får et kobberagtigt skær.

Formørkelsen er ifølge DMI allerede i gang, når månen står op ca. kl. 21,15. Efter kl. ca. 23,10 aftager formørkelsen, og hele ”forestillingen” er slut kort efter midnat.
Selvom måneformørkelsen er total, er det så heldigt, at månen stadig kan ses på himlen. En lille del af det sollys, som oplyser månen, er lys som bliver afbøjet i jordens atmosfære. Jordens skygge kan ikke hindre dette lys i at ramme månen og bevirker, at man stadig kan se månen under formørkelsen; vi ser den blot oplyst i røde nuancer. Det er denne farve, som gør, at man nogle gange kalder totale måneformørkelser for ”blodmåne”.
DMI’s vagtchef udtaler, at skydækket vil være forholdsvist sparsomt fredag aften, så der burde være gode muligheder for at ”blodmåne”.
Totale måneformørkelser er relativ sjældne. Sidst, vi havde mulighed for at se en sådan, var i september 2015, og næste chance for at se ”blodmåne” bliver den 21. januar 2019.
Planetariet forklarer, at månen bevæger sig ind i jordens skygge. Ved en måneformørkelse ser vi fra jorden månens overflade, der helt eller delvist ligger i jordens skygge – modsat en solformørkelse, hvor vi ser solen være helt eller delvis skjult bag månen.
Ved fuldmåne er Jorden mellem solen og månen, så solen kan skinne forbi jorden på hele den del af månen, der vender mod Jorden. De tre, står dog ikke fuldstændig på linje, da månens bane om Jorden ifølge Planetariet hælder lidt i forhold til jordens bane om Solen. Men ved en måneformørkelse står de tre altså på linje, og jordens skygge rammer Månen.
En Måneformørkelse kan ses fra hele den del af Jorden, hvor månen er oppe.

Link til DMI’s illustrative forklaring på fænomenet ”blodmåne” – fuld måneformørkelse:
https://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2018/juli/gode-chancer-for-at-se-blodmaane/

Link til Planetariets forklaring om total måneformørkelse:
https://www.planetariet.dk/events/27-juli-blodmaane-total-maaneformoerkelse

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Total måneformørkelse over Danmark fredag aften' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER