Miljøgodkendelse til husdyr-produktion på Fjembevej

Miljøgodkendelse til husdyr-produktion på Fjembevej

4. juli 2018 - kl. 12:44 - af

Frederikshavn Kommune har meddelt miljøgodkendelse til gårdejer Jørn Jacobsen til etablering af en husdyrproduktion af 87.500 smågrise (7-31 kg) – svarende til på 407,13 dyreenheder – på ejendommen Fjembevej 7 nær Sæby.

Der skal endvidere bygges en ny svinestald med tilhørende foderlade på ca. 166 x 41 meter, svarende til i alt ca. 6.806 m2, og der skal desuden etableres to nye fortanke af 45 m3. Det nye byggeri etableres i to etaper.

Afgørelsen er truffet i henhold til § 12 i Lov om husdyrbrug og anvendelse af gødning.

Kommunen har vurderet, at den ansøgte etablering af den nævnte svineproduktion vil kunne ske i overensstemmelse med Lov om husdyrbrug og anvendelse af gødning m.v. samt habitatdirektivet, når virksomheden drives på de vilkår, som fremgår af miljøgodkendelsen.

Det vurderes, at husdyrbruget kan drives på stedet uden at påvirke omgivelserne på en måde, som er uforenelig med hensynet til omgivelserne.

Det vurderes endvidere, at der er truffet de nødvendige foranstaltninger til at forebygge og begrænse forureningen ved anvendelse af den bedst tilgængelige teknik.

Ved tidligere behandling er der indkommet bemærkninger fra ejerne af 4 ejendomme på Estrupvej og 1 på Flembevej. I bemærkningerne udtrykkes der bekymring for lugt-, støj- og fluegener, forringelse af udsigt samt værdiforringelse af ejendom. Der efterspørges desuden muligheder for alternative placeringer af det ansøgte byggeri.

I forhold til lugt overholder den ansøgte produktion bekendtgørelsens afskæringskriterier for lugt. Beregningen af lugtgeneafstanden tager udgangspunkt i den konkrete produktion hvad angår dyretypen, staldtypen og antallet af dyr på stald. Beregningen tager endvidere højde for staldens beliggenhed i forhold til naboer, byzone etc.

Den beregnede geneafstand er et udtryk for, hvor meget lugt omkringboende i forskellige beboelsesområder må udsættes for, før det kan betegnes som værende ”væsentlige lugtgener”.

Periodiske lugtgener kan forekomme, når der pumpes gylle til og fra gylletankene, samt når der spredes gylle på markerne. Der er med henblik på at minimere risikoen for lugtgener på lørdage, søn- og helligdage stillet vilkår om, at der ikke må flyttes husdyrgødning fra tanke på Fjembevej 7 til opbevaring i tanken på Fjembevej 17 disse dage.

Kommunen peger på, at driften af ejendommen kan give anledning til støj fra ventilation, transport m.v. Der vil primært være aktivitet på ejendommen i dagtimerne på hverdage. Der vil dog i perioder med fx markarbejde også kunne være aktivitet om aftenen og i weekender. Da der er over 400 m til nærmeste nabo, forventer kommunen imidlertid, at støj fra ejendommen ikke vil give anledning til væsentlige gener for de omkringboende. Der stilles vilkår om, at Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser skal overholdes.

I flere høringssvar udtrykkes bekymring for fluegener fra den kommende svineproduktion. Ud fra de i ansøgningen beskrevne tiltag til forebyggelse og bekæmpelse af fluer samt afstanden fra anlægget til de nærmeste naboer er det kommunens vurdering, at den ansøgte produktion ikke vil give anledning til fluegener for naboerne.

En eventuel klage over afgørelsen kan fremsendes til kommunen senest den 30. juli.

Link til hele afgørelsen:
https://frederikshavn.dk/media/7499/mgk_fjembevej-7_29062018.pdf

 

 

Tekst af Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Miljøgodkendelse til husdyr-produktion på Fjembevej' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER