SF: Staten skal tage ansvar for NORM-affaldet

SF: Staten skal tage ansvar for NORM-affaldet

1. juni 2018 - kl. 8:48 - af

Frederikshavn Kommune må ikke ende med at stå tilbage med Sorteper i form af radioaktivt affald, når en ny virksomhed til efteråret begynder at ophugge boreplatforme på havnen. SF har bedt miljøminister Jakob Ellemann garantere, at der er fundet en løsning inden ophugningen begynder.

– NORM-affaldet er Statens ansvar. Staten må påtage sig ansvaret for at få det fjernet. Vi vil ikke ende i samme situation som Esbjerg Havn, hvor det til byrådets store overraskelse pludseligt kom frem, at der stod flere hundrede ton norm-affald i uaflåste, tønder med mangelfuld eller forkert mærkning, sige Christina Lykke Eriksen, byrådsmedlem for SF i Frederikshavn

Derfor har SF på Christiansborg stillet miljøminister Jakob Ellemann en række spørgsmål om NORM-affaldet, hvor de blandt andet beder ham garantere, at der bliver fundet en løsning inden ophugningen går i gang.

– Danmark skal selvfølgelig bidrag til at rydde op på Nordsøen. Vi skal ikke eksportere vores miljøproblemer til andre lande. Men en kommune som Frederikshavn skal heller ikke stå tilbage med Sorteper i form af tonsvis af atomaffald bagefter. Ministeren må komme i arbejdstøjet og få sat skub i arbejdet med nationale planer for NORM-affaldet, siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

SF har stillet ministeren følgende spørgsmål:

– Hvad er status for arbejdet med at etablere en ’affaldsvej’ og en national plan for håndtering af NORM-affald og kan ministeren oplyse hvornår kommunerne får oplysninger om, hvad der skal ske med det NORM-affald der i dag fremover skal opbevares midlertidigt i kommunerne.

– Vil ministeren sikre at der ikke gives tilladelse til ophugning af skibe eller platforme på de planlagte nye værfter i Frederikshavn og Esbjerg før der er endeligt styr på NORM-affaldet således at kommunerne ikke risikerer at beholde affaldet i ’midlertidige’ lagre.

– Vil ministeren sikre at omkostningerne til forsvarlig håndtering betales af affaldsproducenten d.v.s. hovedsageligt firmaerne bag olie- og gasudvinding i Nordsøen og de selskaber der demonterer og ophugger udtjente platforme og skibe.

– Ministeren bedes oplyse om samtlige kommuner med NORM-lagre nu har sikret at oplagringen sker lovligt og sikkert og at der føres tilsyn hermed.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'SF: Staten skal tage ansvar for NORM-affaldet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER