Danmarks første Klima-kommune når i mål 8 år før tid

Danmarks første Klima-kommune når i mål 8 år før tid

18. maj 2018 - kl. 14:28 - af

I 2007 underskrev Frederikshavn Kommune landets første klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Her forpligtede kommunen sig til at sænke sin egen CO2 udledning med 3% om året frem til 2025. I dag er årets indberetning for 2017 sendt afsted – og den viser, at Frederikshavn Kommune når sit mål – 8 år før tid.

I maj gør landets 72 klimakommuner årlig status over deres indsatser, når klimakommuneindberetningerne for 2017 tjekker ind hos Danmarks Naturfredningsforening. Indberetningerne viser, at mange kommuner er langt i arbejdet med at nedbringe eller omlægge deres energiforbrug – og det samme gælder Frederikshavn Kommune.

Vi er stolte af det flotte resultat – og glæder os over den del, der er afledt af vores energiindsatser igennem mange år. Vi er en kommune med mange ambitioner på energiområdet – både som klimakommune, hvor det handler om arbejdet med at energioptimere kommunens egne bygninger, omlægge til grøn energi og sænke CO2 udledningen i vores transport, men også som Energiby, hvor vi har endnu større ambitioner, der gælder hele kommunen som geografisk enhed. Selvom vi nu er nået en milepæl som klimakommune, fortsætter vi selvfølgelig arbejdet, så vi kommer tættere på også at indfri den overordnede ambition, siger Bo Niebuhr, afdelingsleder i Ejendomscenteret, Frederikshavn Kommune.
Ifølge klimakommuneaftalen og forudsætningerne fra referenceåret 2007 – må Frederikshavn Kommune maksimalt udlede 8.115 ton CO2 i 2025 – og det mål er nu nået med en CO2 udledning på 7.902 ton i 2017.

Grønt gartneri og færre kommunale kvadratmeter
Flere projekter har sat grønne aftryk på det flotte resultat. Sidste år blev der bl.a. købt endnu en biogasbil – og det store gartneri i Frederikshavn, hvor palmerne overvintre, når de ikke står på Palmestranden – er blevet tilsluttet fjernvarmenettet. Tidligere var gartneriet en varmeforbruger af de helt store med et forbrug på ca. 450 MWh om året – det samme som 20-30 almindelig parcelhuse. Det er nu reduceret med knap 20% efter flere energiforbedringer.

Vi har igennem alle årene arbejdet konsekvent med at energioptimere skoler, institutioner og andre kommunale bygninger, opsat solcelleanlæg, investeret i både el- og biogasbiler – og så arbejder vi strategisk med at tilpasse kommunens bygninger til de behov, der er i lokalsamfundet. Det betyder, at vi sælger bygninger, der ikke længere er brug for – og river nedslidte bygninger ned. Når vi samler flere på færre kvadratmeter, og samtidig vedligeholder og investerer i de bygninger, der er brug for, sparer vi både dyr tomgangsdrift – og sænker energiforbruget, siger Bo Niebuhr, afdelingsleder i Ejendomscenteret, Frederikshavn Kommune.

Alene i 2017 er der blevet ca. 5500 færre kommunale kvadratmeter bl.a. efter, at den sidste del af den tidligere Munkebakkeskole – og andre slidte og tomme bygninger – er revet ned.

Energibyen – vision om at blive 100% C02 neutral i 2030
Frederikshavn Kommune har med Energibyen en overordnet vision om, at hele kommunen skal forsynes med 100 pct. vedvarende energi inden udgangen af 2030. Det gavner foruden den grønne omstilling – også de lokale virksomheder, der arbejder inden for energiområdet.

Det giver en positivt afsmittende erhvervsmæssig effekt, at mere end 50 lokale virksomheder i dag leverer produkter og services inden for kommunens vækstspor ”energi”. De bidrager til den globale omstilling, hvilket er en vindersag for både erhvervslivet, miljøet og lokalsamfundet, siger Poul Rask Nielsen, projektchef i Energibyen.

Energibyen står i spidsen for arbejdet med at fremme initiativer, der understøtter visionen for 2030. Blandt andet som samarbejdspartner for lokale virksomheder – og døråbner for en række udenlandske delegationsbesøg, kontakt til såvel danske som udenlandske ambassader, universitetsmiljøerne og tiltrækning af nye virksomheder.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danmarks første Klima-kommune når i mål 8 år før tid' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger