Nordjyder med mulig søvnapnø stopper med at trække vejret

Nordjyder med mulig søvnapnø stopper med at trække vejret

20. marts 2018 - kl. 0:02 - af

200.000 danskere har søvnapnø uden at vide det. En omfattende undersøgelse blandt mere end 5.000 danskere og svenskere med søvnapnø, søvngener eller en partner hermed (heriblandt 415 fra Region Nordjylland) viser, at de er konstant trætte, uoplagte og i risiko for følgesygdomme. Men de taler ikke med lægen om symptomerne, selvom deres partnere bliver irriterede over deres snorken og bekymrede, når de stopper med at trække vejret om natten og vågner ved at hive efter vejret. Mange føler ellers, at de har fået livet tilbage, efter de kom i behandling, hvorfor de fleste gerne ville være gået til lægen tidligere.

Dårlig nattesøvn, vejrtrækningspauser og gispen efter vejret hver eneste nat. Konstant træthed og irritation. Søvnapnø har store konsekvenser. Det viser en omfattende undersøgelse blandt 5.398 respondenter i Danmark og Sverige, som enten har søvnapnø, søvngener eller har en partner hermed – heriblandt 415 fra Region Nordjylland. Undersøgelsen er lavet af Philips i samarbejde med bl.a. Dansk Søvnapnø Forening og førende læger på området.

Konstant træthed, irritation og alene i sengen
Før nordjyderne i undersøgelsen fandt ud af, at de havde søvnapnø ved at få stillet diagnosen, var de fleste aldrig udhvilede, når de stod op (72%). De var derfor ofte meget trætte på arbejde (57%). Mange blev let irriterede og i dårligt humør (43%), ligesom de havde svært ved at koncentrere sig og huske (43%). Ca. hver femte blev endda deprimeret (18%).

Men også danske partnerne oplevede konsekvenserne på egen krop (der findes ikke regionale resultater om pat. De var bekymrede for deres partner (60%) og de fleste havde selv hårde nætter, som gik ud over nattesøvnen (65%). De blev derfor også selv irriterede (36%) og var ofte også trætte på arbejde (20%). Det gik ud over manges samliv (26%), og hver femte måtte endda sove i et andet værelse (20%). Og når der skulle køres bil i træt tilstand, vakte det bekymring hos både patienten med søvnapnø og hos partneren (28%).

Philip Tønnesen er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet-Glostrup og dermed førende ekspert på området i Danmark: ”I virkeligheden står det nok endnu værre til med konsekvenserne, fordi undersøgelser som denne typisk omfatter de patienter, der har det bedst. Og konsekvenserne ved søvnapnø skal man ikke tage for let på. Ved ubehandlet søvnapnø får man ikke ilt nok rundt i kroppen om natten, hvilket bl.a. kan medføre forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdom.”

Stopper med at trække vejret om natten
Søvnapnø forbindes ofte med snorken, men mange med søvnapnø stopper også med at trække vejret, når de sover – i helt op til 2 minutter mange gange hver nat. I undersøgelsen deltog 1.225 danskere med søvngener note1, hvoraf 42% udviser tegn på søvnapnø uden at vide det, fordi de ikke har diagnosen.

Hver tredje af dem holder pause i vejrtrækningen om natten (31%) og en del vågner endda og gisper efter vejret eller kan ikke få luft (21%). Og det bekymrer langt de fleste af deres partnere (82%).

Ellinor Wolff, der er formand for Dansk Søvnapnø Forening, efterlyser større fokus på at finde de mange patienter, som har søvnapnø uden at vide det: ”Når man tænker på konsekvenserne af søvnapnø, er det dybt bekymrende, at så mange danskere går rundt med søvnapnø uden at vide det. Konsekvenserne kan jo være alvorlige følgesygdomme som blodprop og hjerne-blødning samt andre hjerte-karlidelser, diabetes og KOL. Dertil kommer betydelig nedsat livskvalitet og risiko for trafik- og arbejdsulykker, som kan koste samfundet mange penge.”

Som at få et nyt liv
På trods af de mange konsekvenser og bekymringer ventede mere end 3 ud af 10 fra Region Nordjylland med søvnapnø mindst 5 år, før de talte med lægen om symptomerne (35%). Men de fleste blev faktisk lettede over at få klarhed, da de fik diagnosen (60%). Derfor ville de fleste også ønske, at de havde talt med lægen tidligere (75%).

70-årige Ellinor Wolff fra Nibe led selv af søvnapnø i mange år, inden hun i 2009 fik diagnosen. For hende betød behandlingen for søvnapnø, at hun fik en væsentligt forbedret livskvalitet:

”I mange år før jeg kom i behandling, var jeg altid meget træt. Jeg følte, jeg var endnu mere træt om morgenen, end når jeg gik i seng. Jeg følte mig aldrig udhvilet og vågnede altid med hovedpine,” fortæller Ellinor Wolff.

Næsten 9 ud af 10 af de nordjyske respondenter med søvnapnø er derefter kommet i behandling med en maske og maskine, der giver luft, når de sover (89%). Det har betydet, at de nu får en god nattesøvn (68%) og er meget mindre trætte (69%). De har fået større overskud (56%) og bedre koncentration (37%). 4 ud af 10 føler ligefrem, at de har fået et nyt liv (40%).

Læs hele artiklen her

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjyder med mulig søvnapnø stopper med at trække vejret' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER