Plan- og Miljøudvalg skal nu behandle nyt affaldsregulativ

Plan- og Miljøudvalg skal nu behandle nyt affaldsregulativ

6. marts 2018 - kl. 0:14 - af

Det ”gamle” Plan- og Miljøudvalg besluttede på møde i starten af december at sende et forslag til nye affaldsregulativer i offentlig høring fra den 8. januar 2018 og 4 uger frem.

I høringsperioden er der indkommet 49 indsigelser, som er behandlet i et særligt indsigelsesnotat. Sagen er til politisk behandling i Plan- og Miljøudvalget tirsdag den 6. marts om eftermiddagen.

Indsigelserne er primært til regulativ for husholdningsaffald. De væsentligste indsigelser omhandler frygt for lugtgener grundet 14-dages tømning samt størrelse, udformning, farve og pris på affaldscontainere.

Center for Teknik og Miljø har revideret forslag til nye regulativer på baggrund af indsigelserne. Der åbnes for mulighed for ugentlig tømning af affaldscontainer, mulighed for fortsat at hjemmekompostere, mulighed for særordning for afhentning af dagrenovation i landområder, hvor der ikke er tilkørselsmulighed samt mulighed for, at kommunale virksomheder og institutioner kan få indsamlet genanvendelige fraktioner af Frederikshavn Affald A/S.

Træder i kraft 1. oktober 2018
Affaldsregulativerne vil ved godkendelse træde i kraft den 1. oktober 2018, eftersom forslag fra Frederikshavn Affald A/S om startdato for nyt renovationssystem er denne dato.

Kommunaldirektøren indstiller forud for mødet, at Plan- og Miljøudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at regulativ for husholdningsaffald og regulativ for erhvervsaffald godkendes med ændringer tilføjet på baggrund af indsigelser.

Renovatøren har oplyst, at der ikke sker reduktion i antallet af medarbejdere, selvom der overgås til tømning af affald hver anden uge frem for hver uge. Renovationsmedarbejderne bliver ikke hurtigere og mere nedslidt, fordi sæk udskiftes med større beholder. Alle beholdere kan køres ud til en renovationsbil, hvor de automatisk tømmes i bilen.

Lugtgener kan ikke udelukkes
Mange grundejere gør opmærksom på, at opbevaring af affald i affaldsbeholdere i 14 dage vil give anledning til lugtgener. Hertil lyder kommunens vurdering:

”Det kan ikke udelukkes, at der kan forekomme lugtgener fra affaldsbeholdere, såfremt der kommer mange varme sommerdage i træk. Erfaringer i Frederikshavn viser, at med indpakning af affaldet fungerer det godt. Der er allerede i dag mange adresser med 14 dages tømning i hele Frederikshavn Kommune. Det fungerer i alle bysamfund inkl. Skagen. Ejere kan selv være behjælpelige med at minimere lugtgener fra affaldsbeholdere: alt madaffald lægges i en tæt plastpose, og der bindes dobbelt knude, inden plastposen lægges i affaldsbeholderen, plastposen skal ikke overfyldes, men smid hellere flere mindre dobbeltbundne plastposer i affaldsbeholderen, placér affaldsbeholderen i skygge og undgå at overfylde din affaldsbeholder og sørg for, at låget altid kan lukkes helt.”

Her er det så, at Center for Teknik og Miljø bemærker, at det tilføjes i regulativet, at det bliver muligt at få husstandsindsamling ugentligt.

Hver husstand får sin container retur
Indsamlingen er baseret på, at hver husstand får sin egen spand tilbage, så husstanden selv er ansvarlig for renholdelsen. Der bliver adressemarkering på alle containere, så skraldemanden sætter dem på rigtig plads.

En normal husstand, som går fra sæk på 110 liter/uge til 240 liter/14 dag, vil opleve mindst lige så god plads som tidligere. 240 liters containeren er indrettet med størst rum til restaffaldet, da det er lettere end madaffaldet.

Indsamlingssystemet med restaffald og organisk affald i samme beholder er afprøvet mange steder i Danmark og i udlandet med overvejende gode erfaringer. De bedste erfaringer er, hvor affaldet er indpakket i plastposer. Det holder indsamlingssystemet rent, og de kan frasorteres mekanisk efterfølgende. Erfaringerne med biologisk nedbrydelige poser er ikke gode. Enten holder de for godt og tager lang tid om at nedbryde – eller også bliver de nedbrudt, mens de stadig er i husstandene. Når de bliver udviklet bedre, er det dog nemt at gå over til, så det er en udvikling, der holdes øje med.

Økonomi ved tømning hver anden uge
Flere grundejere gør opmærksom på, hvorledes de økonomiske forhold for indsamling af 14-dages tømning contra uge-tømning forholder sig.

Her lyder kommunens kommentar bl.a., at i 2018 holdes priserne for standardhusholdninger uændrede. I 2019 sættes prisen sandsynligvis ned for indsamling og behandling af affaldet. Den endelige takst fastsættes af kommunalbestyrelsen, men omkostningen til indsamling og behandling falder. En normalhusstand med ugetømning af sæk koster i 2018 1125,- kr. inkl. moms. En husstand med 14 dages tømning af 240 liters beholder koster det samme. I 2019 vil den tilsvarende pris være 975 kr.. Det er altså en nedsættelse på 150 kr. pr. år for en normalhusstand. Hvis der ønskes ugetømning, vil prisen på årsbasis blive det dobbelte. Der kan af tekniske grunde ikke bruges mindre beholder end 240 liters.

Her mener kommunen ikke, der er grundlag for at indføre ændringer i regulativet.

Der er også indkommet indsigelser fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening, Skagen Byting, Foreningen for Bygnings og Landskabskultur i Skagen og Råbjerg Sogne samt fra Frederikshavn Forsyning om erhvervsaffald.

Via dette link er det adgang til hele indsigelsesnotatet, hvoraf fremgår alle fremsendte indsigelser med kommunens kommentarer. Scroll videre til side 645 og flere følgende siger:
http://frederikshavn.dk/meetings/Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget%202018-2021%20(%C3%85ben)/2018/06-03-18/0Dagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

Tekst af Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Plan- og Miljøudvalg skal nu behandle nyt affaldsregulativ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER