Ting fra tiderne – Nyt initiativ på Kystmuseet

Ting fra tiderne – Nyt initiativ på Kystmuseet

28. februar 2018 - kl. 10:08 - af

I Kystmuseets samlinger findes tusindvis af genstande, og selv om de er meget strenge i bedømmelsen og inddragelsen af nye genstande, suppleres samlingerne hele tiden ved gode gaver fra offentligheden. En del af museets genstande vises i deres permanente udstillinger på Kystmuseets afdelinger i Sæby, Bangsbo Fort, Bangsbo og Skagen, andet indgår i særudstillinger, og hele samlingen er en del af grundlaget for den forskning, der udføres ved museet. Men nogle, både gamle og nyindkomne genstande, ligger på magasin, fordi der ikke er aktuelt behov for at udstille sagerne. Og det er en skam. Meget, der f.eks. ikke kan indgå i de permanente udstillinger eller bære en særudstilling, fortjener nemlig at blive vist for offentligheden.

Det gør Kystmuseet nu noget ved. Under overskriften Ting fra Tiderne, der således er både fortid og nutid, lancerer de et nyt initiativ. I en montre udstilles med ujævne mellemrum en genstand med oplysende tekst, uden i øvrigt at være en del af noget andet; i sig selv en miniudstilling. Initiativet vil forplante sig til alle museets afdelinger, men på Kystmuseet Bangsbo ligger de ud med en forbrydelse – eller genstanden for en forbrydelse.

I efteråret 2017 blev Kystmuseet kontaktet af Hugo Kristensen, som var blevet opmærksom på, at der hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i København var sat en akvarel til salg, udført af Martinus Rørbye (1803-1848), ”Kjørtøj fra Elling Sogn,” signeret og dateret Vendsyssel 1833. Så langt, så godt. Imidlertid viste det sig, at der var tale om et værk, som Bangsbo Museum, nu Kystmuseet Bangsbo, havde erhvervet i 1981, og som siden var forsvundet fra deres samlinger. Kystmuseet henvendte sig til Bruun Rasmussen og bad om, at akvarellen blev taget af auktion, med henvisning til, at museet kunne dokumentere, at der var tale om deres ejendom, som var stjålet fra museets samlinger. Det gjorde Bruun Rasmussen, Kystmuseet meldte sagen til politiet, og Bruun Rasmussen overdrog akvarellen til politiet til videre efterforskning.

Det viste sig, at akvarellen havde været på auktion hos Bruun Rasmussen i 2010. Ifølge politiets oplysninger var akvarellen tilsyneladende stjålet af en person, bosiddende på Fyn, som afgik ved døden i 2010, og i forbindelse med oprydning på hans bopæl viste der sig at være flere kunstværker i boet, af hvilke nogle blev sat på auktion i 2010, her i blandt Rørbyes billede, som blev solgt uden at nogen blev opmærksom på, at det var stjålet, hvilket i øvrigt gjaldt flere værker i boet. Billedet blev så sat på auktion igen i 2017, og her blev Kystmuseet af Hugo Kristensen gjort opmærksom på forholdet.

Akvarellen er nu tilbage, hvor den hører hjemme, og kan ses som den første genstand i rækken af Ting fra Tiderne i Søfartsafdelingen på Kystmuseet Bangsbo. Efter at have været udstillet her i marts måned, sendes akvarellen videre til Kystmuseet Skagen, hvorpå en ny ting udstilles på Bangsbo, og i løbet af nogle måneder vil fire skiftende genstande eller miniudstillinger turnere rundt på alle museets afdelinger.

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ting fra tiderne - Nyt initiativ på Kystmuseet' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER