Danske værfter skal i det mindste have en chance

Danske værfter skal i det mindste have en chance

26. januar 2018 - kl. 12:25 - af

Frederikshavn Kommune sendte i går dette brev til Erhvervsminister Brian Mikkelsen, Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og medlemmerne af Folketingets Forsvarsudvalg:

Da erhvervsministeren forleden lancerede den blå vækstplan, opfordrede han ”alle gode kræfter i Det Blå Danmark at rulle ærmerne op og sætte handling bag vækstplanen, så vi sammen kan gøre vision til virkelighed”.
Der er intet, vi hellere vil, herude i Det Blå Danmark. Her er ærmerne allerede rullet langt op over albuerne hver eneste dag, men så forventer vi, at regeringen også gør, hvad den kan, når den har mulighed for at give os noget at arbejde med.

Som borgmester i Frederikshavn Kommune, der ligger midt i Danmarks stærkeste maritime klynge, glæder jeg mig over vækstplanen for Det Blå Danmark. Det er godt med en vision om at gøre Danmark til et kraftcenter, hvor attraktive rammevilkår, viden og knowhow er i højsædet. Det er godt, at der er fokus på konkurrencedygtige rammevilkår og på erhvervets betingelser for at sikre gode muligheder for vækst, beskæftigelse og kompetencer. Og det er godt, at regeringen vil sikre danske virksomheder muligheder for at konkurrere på lige vilkår med virksomheder fra andre sammenlignelige skibsfartsnationer.

Desværre klinger det alt sammen noget hult, når regeringen samtidig forhindrer danske værfter i at byde på en stor ordre, når forsvaret udbyder byggeriet af nye miljøskibe.
Jeg undrer mig over krav, som vi alle ved, at ingen danske værfter kan leve op til. Af gode grunde er der ingen danske værfter, der har frisk erfaring med netop sådanne skibe. Men fra værftsindustrien hører jeg, at man har tilstrækkelig viden og know how
til, at man også kan bygge skibe med den kompleksitet, som forsvaret efterspørger.

Jeg konstaterer, at ”sammenlignelige skibsfartsnationer” holder denne type opgaver hjemme, men anerkender, at den danske regering er så bevidst om kvalitet og omkostninger, at den gerne vil finde den leverandør, der giver mest ”value for money” – også selvom det er en udenlandsk leverandør.
Jeg undrer mig imidlertid over, at regeringen ikke opstiller et udbud, der i det mindste giver danske værfter en chance for at byde på ordren. Det må kunne lade sig gøre.

På den baggrund opfordrer jeg de ansvarlige ministre og deres ministerier til at rulle ærmerne op og finde en ny vej, der giver danske værfter en mulighed for at byde på opgaven. Så er der sammenhæng mellem ord i den blå vækstplan og konkret handling.

Jeg ser frem til at høre om regeringens overvejelser og handlemuligheder.

Med venlig hilsen

Birgit S. Hansen
Borgmester

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Danske værfter skal i det mindste have en chance' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER