Erhvervslivets ønsker belyst for Mette Frederiksen

Erhvervslivets ønsker belyst for Mette Frederiksen

25. januar 2018 - kl. 14:06 - af

På onsdagens fyraftensmøde på virksomheden Roblon A/S i Sæby med den socialdemokratiske leder Mette Frederiksen blev der tid til debat om mange ønsker – og nødråb – fra erhvervslivet.
Repræsentanter fra erhvervslivet, foreninger m.v. i hele kommunen var indbudt, og der blev taget ivrig del i debatten.
Jens Borup, Skagen, lagde for med at præsentere en stor planche om udviklingen af infrastrukturen, som han præcist belyste efter hans opfattelse nærmest helt var gået Nordjylland helt forbi.
“Der er to områder, infrastrukturen i Nordjylland har meget hårdt brug for. Det ene er en tredje Limfjordsforbindelse, og det andet er, at der gøres noget for en udvidelse af et længere vejstykke syd for Skagen,” sagde Jens Borup.
Han fandt det utroligt, at det åbenbart ikke er muligt at overbevise politikerne på Christiansborg om vækstpotentialet i årene 2010-16, hvor infrastrukturen efter hans opfattelse er gået Vendsyssel forbi – og det endda selv om Skagens Havn er landets største erhvervshavn.
Teknisk direktør på Roblon A/S, Kim Müller, supplerede, og illustrerede med, at vindmølleelementer fra Siemens ikke kunne passere gennem Limfjordstunnelen. “Det er i 11. time, vi får en ny forbindelse over Limfjorden,” lød nødråbet fra Kim Müller.
Mette Frederiksen svarede, at hun var fuldt opmærksom på problemet. Men der er et andet problem: “Hvornår har vi pengene, og i hvilken takt kan vi gøre det?” Det betegnede hun som en “god, gammeldaws prioritereingsdebat.

Fiskeri og grøn bølgeenergi
Fra fiskerierhvervet i Strandby ønskedes en melding om fiskeriets fremtidige muligheder. Mette Frederiksen ville arbejde for langvarige politiske aftaler, der samtidig sikrer plads til både store som små kuttere inden for dansk fiskeri. Mht. Brexit sagde hun, at Folketinget er bekymret på fiskeriets vegne, og hun forsikrede, at der på Christiansborg i håndteringen af Brexit ikke er store uenigheder mellem regering og opposition. Hun nævnte, at hun faktisk ikke havde fået en eneste henvendelse fra statsminister Lars Løkke Rasmussen om Brexit.
Fra Chrestwing ApS spurgte direktør Ruth Bloom til Socialdemokratiets holdning til grøn bølgeenergi, hvor spørgeren gav udtryk form, at det i dag er rigtig vanskeligt at komme igennem med sine projekter.
Mette Frederiksen ønskede meget gerne flere bevillinger til teknisk forskning. “Regeringen har valgt at skære ned på puljerne; det forstår jeg ikke! Vi kan rent faktisk producere ren vindenergi; det næste, der efterspørges er, hvordan lagrer vi den,” hed det i svaret.

Flådestationen, skibsbyggeri og landbrug
Fhv. kommandør på Flådestation Frederikshavn, Per Frank Hansen, ønskede oplyst, om politikerne ønskede at favorisere Korsør på bekostning af Frederikshavn i kommende forsvarsforlig. Som spørgsmålet lød: “Går Socialdemokratiet ind for, at der skal være balance mellem de to flådestationer?”
Mette Frederiksen forklarede, at man som følge af øget trussel fra øst faktisk udvider forsvaret i disse år og bruger flere penge hertil. Hun sagde til kommandøren: “Jeg vil anholde din præmis: Vi har plads til 2 flådestationer – såvel i Frederikshavn som i Korsør. Det er i begge tilfælde en stor del af de to byers identitet.”
En deltager ville gerne vide, hvorfor nordjyske værfter ikke kan få mulighed for at bygge og servicere miljøskibe og flådefartøjer. Mette Frederiksen kunne garantere, at Frederikshavn Kommune i den forbindelse var blevet nævnt rigtig mange gange på Christiansborg. Hun så med stor forundring på udbudsrunderne og mente, der bør kunne bygges på nordjyske værfter. “Centraliseringsspørgsmålet: hvis bare vi udliciterer og centraliserer, får vi et bedre produkt. Den præmis køber jeg ikke,” påpegede Mette Frederiksen.
Svineproducent Lars Mellemkær ville vide, hvornår Socialdemokratiet bakker op om landbruget, der skaber masser af arbejdspladser – især i landets yderområder. Mette Frederiksen havde noteret sig, at omkring 200.000 personer i Danmark er beskæftiget inden for landbrug og fødevarer. Hun ønskede også en bred aftale for landbruget. Hun advarede mod en rød blok inden for landbrugspolitikken. Der er partier i rød blok, som er for langt fra, hvad hun betegnede som “landbrugsrealisme”.

De, der vil Danmark, skal vi hjælpe
Mette Frederiksen sluttede mødet med bemærkninger om krav til udlændinge, der kommer til Danmark. “For 20-30 år siden begik vi alle en fejl ved ikke at stille krav til dem, der kom til landet. Hvis forældre i f.eks. Mjølnerparken kun taler arabisk til børnene, kan de ikke forberede børnene til skole og samfund. De, der kommer og vil Danmark, dem vil vi gerne hjælpe! Der skal være ret og pligt!
Desuden ønskede Mette Frederiksen, at der placeres uddannelser i hele landet. Her opfordrede hun samtidig virksomhederne til i endnu højere grad at lade de unge komme mere ud på virksomhederne; så vil de unge lettere kunne rekrutteres sidenhen.

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Erhvervslivets ønsker belyst for Mette Frederiksen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER