Regionen screener alle gravide for sårbarhed

Regionen screener alle gravide for sårbarhed

22. januar 2018 - kl. 9:03 - af

Alle gravide i Region Nordjylland bliver nu screenet for sårbarhed ved første jordemoderkonsultation. Hvis de har behov for støtte, så bliver der fulgt op med ny samtale sammen med kommunens sundhedsplejerske.

Første jordemoderkonsultation udvides til en time
Ca. 30 minutters jordemoderkonsultation bliver fremover udvidet til en time, når de nordjyske gravide og deres partner møder op til første jordemoderkonsultation. Det er første led i den øgede indsats for at opspore og støtte sårbare gravide, som Region Nordjylland og de nordjyske kommuner er den første region til at indføre. Tiltaget udspringer af den nordjyske sundhedsaftale mellem region og kommuner, hvor det er aftalt at gøre en ekstra indsats for at opspore sårbare gravide.

– Det er et unikt tilbud, som vi nu sætter i værk, og det glæder mig, at vi har fundet fælles fodslag til at skabe et tilbud af den kaliber. Vi ved, at tidlig opsporing af sårbare gravide og støtte til at overkomme udfordringerne har en enorm betydning for barnets udvikling. Derfor et det et vigtigt tiltag i bestræbelserne på at mindske ulighed i sundhed. Samtidig er det et mønstereksempel på, hvordan vi kan være med til at sikre sammenhæng i et patientforløb på tværs af sektorgrænsen mellem region og kommune, siger Pernille Buhelt, afgående formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Nordjylland.

Opsporing af og tidlig støtte til sårbare gravide familier
Ud fra en interviewguide foretager jordemødrene en samtale i forbindelse med første jordemoderkonsultation 15-18 uger inde i graviditeten. Her bliver der stillet spørgsmål om eksempelvis ressourcer, relationer og livskriser for at vurdere, om den gravide og partneren kan have behov for hjælp eller støtte.

– Hvis samtalen indikerer, at parret kan have behov for støtte, så har vi allerede på dette tidlige tidspunkt mulighed for at visitere parret videre til et forløb, hvor både jordemoderen og kommunens sundhedsplejerske indgår. Den tidlige opsporing af og støtte til sårbare gravide er vigtig, og det kan være med til at sikre bedre fødsels- og barselsforløb samt en mere robust familiedannelse med god trivsel til familien, siger Lisbet Hammer, chefjordemoder ved Aalborg Universitetshospital og medlem af projektets styregruppe.

Teamsamtale skal guide sårbare familier til rettidig støtte
Hvis jordemoderen vurderer, at den gravide eller parret er sårbare, så opfordres de til tage imod den ekstra støtte, og de bookes til ca. en times teamsamtale 4-6 uger senere med deltagelse af jordemoder og den kommunale sundhedsplejerske. Her er målet at afdække den nødvendige støtte ud fra den gravides eller parrets udfordringer, og sammen aftaler man konkrete indsatser til hjælp.

– Den gravide skulle gerne kunne nyde godt af, at vi som henholdsvis sundhedsplejerske og jordemoder hver især indgår med hver vores faglighed og perspektiver på udfordringerne. Ud fra det kan vi guide parret hen til det tilbud, der kan gavne netop dem i regi af enten region eller kommune, siger Pia Ballentin, ledende sundhedsplejerske i Mariagerfjord Kommune og medlem af projektets styregruppe.

Det kan eksempelvis være tilbud i regi af regionens familieambulatorie, Psykiatrien, kommunernes børne- og familieafdelinger eller andre tværsektorielle tilbud eller tilbud i regionen eller den enkelte kommune.

Allerede 1. november startede jordemødrene i regionen med screeningssamtalerne, og fra 1. januar er tilbuddet fuldt ud indfaset.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Regionen screener alle gravide for sårbarhed' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER