Kommunal ungeindsats og FGU-uddannelse

Kommunal ungeindsats og FGU-uddannelse

11. januar 2018 - kl. 8:05 - af

I oktober 2017 blev regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre på Christiansborg enige om en aftale om bedre veje til uddannelse og job, herunder den forbedrende grunduddannelse (FGU) og den kommunale ungeindsats. Aftalen forventes vedtaget i løbet af foråret 2018.

Det Lokale Arbejdsmarkedsråd har planerne til drøftelse, når rådet mødes den 15. januar.

Det fremgår af tankerne i planen, at nogle unge har brug for en særlig forberedende indsats efter grundskolen for at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i beskæftigelse.

I dag findes der en lang række forberedende uddannelsestilbud, der på forskellig vis hjælper disse unge. FGU erstatter en række af de nuværende forberedende tilbud. Det drejer sig om produktionsskoletilbud, kombineret ungdomsuddannelse og erhvervsgrunduddannelsen (EGU), som integreres i den nye uddannelse.

Derudover drejer det sig om almen voksenuddannelse, ordblindeundervisning for voksne samt forberedende voksenundervisning, som ligeledes integreres i den nye uddannelse for de unge i målgruppen.

Etableringen af den nye uddannelse skal tage udgangspunkt i de unge og styrke sammenhængen samt løfte den samlede kvalitet i uddannelsesindsatsen for målgruppen.

Den nye uddannelse tager udgangspunkt i produktionsskolernes særlige pædagogik kombineret med de almenfaglige elementer fra VUC. Den skal således bygge på styrkerne fra eksisterende forberedende tilbud, men inden for en ny ramme i et inkluderende læringsmiljø.

Formål med ny FGU
Den nye FGU skal give de unge kundskaber, færdigheder, afklaring og motivation til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller opnå ufaglært beskæftigelse. Uddannelsen skal derudover styrke deres personlige og sociale kompetencer og demokratiske dannelse.

FGU skal henvende sig til unge under 25 år uden en ungdomsuddannelse. FGU skal være et tilbud for unge, der har behov for afklaring om deres fremtidige uddannelses- og beskæftigelsesvej.

FGU kommer til at bestå af 3 spor: almen grunduddannelse, produktionsgrunduddannelse og erhvervsgrunduddannelse.

Udgangspunktet for almen grunduddannelse er undervisning i almene fag tilrettelagt praksisrettet. Sporet henvender sig primært til unge, der ønsker at kvalificere sig til en erhvervsuddannelse eller Hf.

Udgangspunktet for produktionsgrunduddannelsen er værkstedsundervisning, som man i dag kender det fra især produktionsskolerne. Sporet henvender sig primært til unge, som har en praktisk læringstilgang. Formålet for sporet er senere overgang til en erhvervsuddannelse eller ufaglært beskæftigelse på et kvalificeret grundlag.

Udgangspunktet for erhvervsgrunduddannelsen er aftalebaseret praktik. Sporet henvender sig primært til unge, der ønsker beskæftigelse og eventuelt at fortsætte i en erhvervsuddannelse. EGU i sin nuværende form videreføres som udgangspunkt i FGU, herunder med virksomhedspraktik på baggrund af en praktikaftale, der fastsætter elevens løn- og arbejdsforhold samt mulighed for højskoleophold. Hvis eleven på tilfredsstillende vis gennemfører hele sporet i erhvervsgrunduddannelsen med afsluttende evaluering, giver dette adgang til dimittendrettigheder på samme måde som for EGU i dag.

Hvert niveau har som udgangspunkt en varighed på 20 uger. Der gives dog mulighed for fleksibilitet i varigheden på det enkelte niveau, hvis individuelle forhold taler herfor. Den samlede uddannelse fastlægges med en varighed på max. 2 år.

Den kommunale ungeindsats skal bl.a. omfatte, at (UU) Ungdommens Uddannelsesvejlednings eksisterende funktioner og opgaver, der knytter an til uddannelses- og erhvervsvejledning i grundskolen og 10. kl., herunder introduktionskurser i 8. klasse, uddannelsesparathedsvurderinger, brobygning etc., foruden vejledningsindsatsen i forhold til elever på frie grundskoler.

 

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunal ungeindsats og FGU-uddannelse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER