155.000 børn satte sundere skolemad på dagsordenen

155.000 børn satte sundere skolemad på dagsordenen

18. november 2017 - kl. 0:36 - af

I løbet af de seneste tre uger har 155.000 danske skoleelever været en tur i køkkenet for at gøre den danske skolemad endnu bedre. Lange skoledage kræver nemlig masser af energi fra madpakken, for ellers går der nemt usund snacking i skoledagen.

3 ud af 4 skoler over hele landet har sammen med GoCook gennem de seneste tre uger været i køkkenet for dels at give den traditionelle madpakke en makeover og dels for at eksperimentere med sunde snacks. Det er nemlig ikke altid, at madkassen rummer mad nok til hele dagen.

“”Børn spiser mere end halvdelen af deres måltider i skolen, men mange er sultne i løbet af dagen, for selvom skoledagen er blevet betydelig længere, er madpakkerne ikke nødvendigvis blevet større. Og så er det nemt at blive fristet af snacks som müslibar og sodavand.” siger Bente Svane Nielsen”, der er projektchef for GoCook.

GoCook, som er Coops madprojekt for børn og unge, har for 11. år sendt gratis smagekasser med råvarer og undervisningsmaterialer rundt i landet til næsten 6500 skoleklasser. Formålet er at give børn kompetencer og lyst til at tilberede og spise sund mad, og siden efterårsferien er der blevet snittet glaskål og kinaradise og bagt pitabrød med falafel over hele landet.

Flere skoler har holdt temadage, hvor de store laver mad til de mindre og hele skolen spiser sammen. Andre har inviteret forældre og bedsteforældre med i køkkenet og rigtig mange steder er der blevet diskuteret skolemad, sundhed og snacks til pauserne. Det er nemlig i pauserne mellem hovedmåltiderne, at der tit kommer meget sukker indenbords.

“Vi ved fra en undersøgelse om måltidsvaner blandt 4-14-årige, at mellemmåltider har et højt indhold af kulhydrat, primært på grund af et højt indhold af sukker” siger Morten Grønbæk, direktør for Statens Institut for Folkesundhed.

Og vi bliver ikke bedre til sunde mellemmåltider efterhånden som vi bliver ældre. Hele 80 procent af danskernes samlede sukkerindtag stammer ifølge tal fra DTU Fødevareinstituttet fra de mellemmåltider og drikkevarer, som vi indtager mellem hovedmåltiderne. Og netop derfor er det vigtigt at give børnene ny inspiration til madpakken, mener Bente Svane fra GoCook.

”I takt med børnene bliver ældre så bliver madpakken mere og mere triviel. De begynder at være træt af rugbrødet, hvilket gør, at de stopper med at spise deres madpakker. Når børnene bliver inviteret til nye smagsoplevelser, undgår vi forhåbentlig at madpakken ender i skraldespanden, og den i stedet står på pizzaslice eller kanelgifler på vej hjem fra skole.” siger Bente Svane Nielsen”.

På vedhæftede liste kan I se hvilke skoler, der har været i gang i jeres område, og faktisk er der stadig gang i gryderne mange steder, så I kan stadig være heldige, at nå forbi et køkken og få en smagsprøve.

Hvis I er interesserede i at få billeder tilsendt fra jeres område, så sig endelig til.

Projektchef for GoCook, Bente Svane Nielsen svarer meget gerne på spørgsmål om årets kasse og om børn, forbrug, maddannelse og formålet og udviklingen af GoCook på mobil 30 91 92 74

Fakta om GoCook Smagekassen 2017
– GoCook Smagekassen er en kasse med gratis råvarer, undervisningsmaterialer og opskriftshæfter. Undervisningsmaterialet i GoCooks Smagekasse er målrettet 4.-7. klasse og alle grundskoler kan bestille kassen.
– I år indeholder kassen opskrifter og råvarer til pitabrød med falafel og snacks af glaskål og kinaradiser.
– 76 % af alle grundskoler (folkeskoler og frie/private skoler) i Danmark er tilmeldt med i alt 6470 skoleklasser.
– Smagekassen er blot ét af initiativerne i GoCook-projektet, som på facebook følges af cirka 10.500 børn og forældre. GoCooks digitale kokkeskole på gocook.dk og i GoCook-app’en har 200.000 unikke brugere og så leverer Gocook hver uge indhold til den faste madside i børneavisen ’Kids News’.
– GoCook er en del af Coops madmanifest, som skal skabe en sundere og bedre madkultur i Danmark.- Se meget mere på gocook.dk/smagekassen

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '155.000 børn satte sundere skolemad på dagsordenen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER