Anmodning om kystsikring syd for Sæby Havn

Anmodning om kystsikring syd for Sæby Havn

3. november 2017 - kl. 11:12 - af

Strækningen fra Sæby Havn og syd på har gennem årene været udsat for erosion fra havet, særligt ved højvande.

På den baggrund har en gruppe lodsejere siden 2011 arbejdet med planer om at etablere en kystsikring. Lodsejergruppen har nu henvendt sig til kommunen og anmoder om, at kommunen indleder en sag om at etablere en fælles kystbeskyttelse for ejendommene og Frederikshavn Forsyning A/S’ spildevandsledning på en ca. 1650 m lang strækning fra Sæby Havn og syd på.

Sagen forelægges Teknisk Udvalg på udvalgets kommende møde den 6. november.

Lov om kystbeskyttelse er i øjeblikket under behandling i Folketinget. Den nye lov forventes vedtaget i 2017, så den kan træde fra årsskiftet. Ændringerne i loven fjerner kravet om 25 års-reglen, som er affødt af den eksisterende lov. 25 års-reglen betyder, at der skal ske skade på fast ejendom (bygninger og andre installationer) inden for en periode på 25 år, før der kan tillades kystbeskyttelse.

Frederikshavn Kommune har siden 2012 været i dialog med Kystdirektoratet, og konklusionen har gennem årene været, at det er nødvendigt, at loven ændres, for at det kan forventes at få et projekt godkendt af Kystdirektoratet.

Kommunalbestyrelsen kan efter den nugældende lovs § 1a beslutte at igangsætte en proces for at få en afklaring af, om der skal søges gennemført et kystbeskyttelsesprojekt. Kommunalbestyrelsen kan pålægge ansøgerne at iværksætte forundersøgelser eller skitseprojektering af kystbeskyttelsesforanstaltningen. Kommunalbestyrelsen har også mulighed for at vælge, om den foreløbigt vil afholde udgifter til evt. forundersøgelser m.v., herunder at afholde udgifter, hvis projektet ikke bliver gennemført.

Arbejder også med havneudvidelse
Frederikshavn Kommune arbejder sideløbende med en havneudvidelse af Sæby Havn. Det vil jf. undersøgelser påvirke den omtalte kyststrækning, hvorfor de 2 projekter har en fælles interesse i at finde en koordineret løsning. Det er vigtigt, at koordineringen af projekterne ikke forhindrer, at de enkelte løsninger kan køre uafhængigt af hinanden.

Positiv holdning i Teknisk Udvalg
Sagen om kystsikring har tidligere været diskuteret i Teknisk Udvalg, hvor holdningen til projektet var positiv. Administrationen vurderer, at udvalget kan beslutte, at forarbejdet igangsættes til projektet på betingelse af, at det lovforslag, der vedtages, indeholder de nødvendige lempelser, som er nødvendige, for at projektet kan gennemføres og godkendes af Folketinget, og at arbejdet derfor først igangsættes efter 1. januar 2018, når den nye lov er vedtaget.

Der skal afsættes 150.000 kr. til forundersøgelser, som vil indgå i den samlede udgift, som lodsejere, Forsyningen og Frederikshavn Kommune skal bidrage til, når projektet er gennemført. Det foreslås at beløbet tages af udvalgets dispositionspulje for 2018.

Kommunaldirektøren indstiller, at Teknisk Udvalg godkender, at forundersøgelser igangsættes, og at forundersøgelser finansieres som foreslået med 150.000 kr. af dispositionspuljen for 2018. Endvidere indstiller kommunaldirektøren, at de 150.000 kr. indgår i den samlede udgift, som lodsejere, Forsyningen og Frederikshavn Kommune skal bidrage til, når projektet er gennemført.

Tekst af Per Rye

 

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Anmodning om kystsikring syd for Sæby Havn' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER