Mere end 200 grunde bliver undersøgt for forurening

Mere end 200 grunde bliver undersøgt for forurening

17. oktober 2017 - kl. 7:02 - af

I 2017 undersøger Region Nordjylland en lang række grunde, hvor mulig forurening kan udgøre en risiko for grundvandet og menneskers sundhed.

Region Nordjylland gennemfører hvert år indledende forureningsundersøgelser af mulige jordforureninger i Nordjylland. Undersøgelserne skal afklare, om typisk forurenende aktiviteter som f.eks. autoværksteder, renserier og olieoplag har forurenet jorden og grundvandet. Undersøgelserne udføres som led i regionens indsats på jordforureningsområdet.

På jordforureningsområdet lægger Region Nordjylland stor vægt på den indsats, der er med til at sikre kvaliteten af det grundvand, der skal bruges til drikkevand i fremtiden. Derfor prioriterer regionen frem til og med 2020 indledende undersøgelser af forureninger højt, der hvor de kan udgøre en risiko over for grundvandet. Siden 2016 har regionen haft et øget fokus på undersøgelser af brancher, der har anvendt pesticider.

– Grundvandet er en vigtig og uerstattelig ressource, som vi skal passe godt på. Med vores fokus på de jordforureninger, der udgør en trussel for regionens grundvand, er det vigtigt, at vi også kigger efter steder, hvor der har været brugt pesticider, da pesticiderne kan udgøre en trussel mod kvaliteten af vores grundvand og drikkevand, siger Henrik Ringbæk Madsen, der er formand for Region Nordjyllands Udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø.

Her udfører regionen undersøgelser
I efteråret 2017 undersøger regionen en række grunde i kommunerne Thisted, Morsø, Jammerbugt, Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev og Aalborg. Dermed har regionen ved udgangen af i år undersøgt 206 grunde i alt for forurening. 

Undersøgelserne er en del af regionens samlede indsats på jordforureningsområdet, der også omfatter afgrænsende undersøgelser og oprydninger på grunde, hvor allerede kendte jordforureninger udgør en risiko for grundvandet eller for sundheden for de mennesker, der bor på de forurenede grunde.

Oversigtskort: Indledende forureningsundersøgelser i 2017

 

 

Kortet viser de steder, hvor regionen I 2017 udfører 206 indledende undersøgelser i 2017. Undersøgelserne udføres for at se, om der er en forurening, der kan påvirke grundvandet, indeklimaet i en bolig, eller om der er en risiko for at komme i kontakt med forureningen. I forårets undersøgelser var der et særligt fokus på steder, hvor der er risiko for forurening med pesticider, denne fokus bibeholder Regionen fortsat. 

Finder regionen en forurening, som udgør en risiko for grundvandet eller menneskers sundhed, vil de berørte grunde indgå i Region Nordjyllands videre prioritering med henblik på at afklare risiko og fjerne forureninger for at sikre grundvandet og menneskers sundhed.

Tjek en grund for jordforurening online
På Region Nordjyllands særlige portal www.tjekdingrund.dk kan borgere og andre interesserede se, om der kortlagt forurening på en grund. Og på hjemmesiden www.jordforurening.rn.dk kan man læse om regionens arbejde med jordforurening og også finde publikationen ”Jordforurening – Strategiplan for Region Nordjylland”.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Mere end 200 grunde bliver undersøgt for forurening' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER