Hvad gør vi med samvær i sommerferien?

Hvad gør vi med samvær i sommerferien?

30. juni 2017 - kl. 14:56 - af

Sommerferien står for døren, og mange forældre, som har børn, og som ikke længere bor sammen, oplever udfordringer med at få afklaret, hvem børnene skal være hos og hvornår.

Forældrenes udfordringer med at få planlagt, hvem der skal have samvær med børnene og hvornår i sommerferien, kan måske skyldes, at der ikke findes en lov, som detaljeret angiver, hvem af forældre der skal have samvær med børnene og hvornår.

Forældreansvarsloven, som regulerer samværet mellem forældre og deres børn, bestemmer alene, at den forælder, som barnet ikke bor hos, skal have ret til at have samvær med barnet. Retten til at have samvær med barnet gælder, uanset om forælderen har forældremyndighed over barnet.

Forældreansvarsloven overlader det derfor til forældre selv at aftale, hvordan samværet med børnene i sommerferien skal være, og hvornår barnet skal være sammen med den ene forældre frem for den anden forælder.

Når forældre skal fastlægge samværet i sommerferien, er der en lang række forhold som skal afklares.

Et af de forhold, forældre skal tage stilling til, er naturligvis, hvornår samværet skal begynde, og hvornår samværet skal slutte. Det aftales normalt, at den forældre, som ikke normalt har barnet boende, har samvær med barnet i en periode på 2-3 uger inden for skolernes sommerferiperiode. Det kan aftales, at samværet opdeles i feks. 1 x 1 uge + 1 x 2 uger i sommerferieperioden.

Et andet forhold, som forældre med fordel kan indgå aftale om, er, hvad der skal gælde, hvis sommerferiesamværet må aflyses på grund af sygdom eller lignende. Skal det aflyste samvær erstattes af et nyt samvær? Skal det kun gælde, når det er forældrenes forhold, der gør, at samværet aflyses? Eller skal der også fastsættes regler for, hvad der skal ske, hvis samværet aflyses på grund af barnets forhold?

I aftaler om samvær mellem forældre om deres børn aftales det også gerne, hvem der skal forestå transporten af barnet, når barnet skal have samvær med den anden forælder – og ikke mindst afholde omkostningerne forbundet hermed. Normalt aftales det, at den forælder, som ikke har barnet boende, afhenter barnet ved samværets start og betaler udgifterne hertil, og at den forælder, som har barnet boende, afhenter og betaler udgifterne hertil ved afslutningen af samværet.

Hvis man ikke kan blive enige om samværet, kan man bede statsforvaltningen træffe afgørelse om omfanget og udøvelsen af samværet.

Afgørelsen træffes på grundlag af en individuel vurdering af den enkelte sag, hvor hver forælder over for statsforvaltningen får mulighed for at redegøre for deres ønsker vedrørende samværet. Statsforvaltningen kan også vælge at inddrage barnet og spørge til dets eventuelle synspunkter til samværet.

Uanset om man kan aftale sig til en samværsordning, eller samværsordningen fastsættes gennem statsforvaltningen, er der mange forhold, som skal afklares i forbindelse med fastlæggelse af samværet, oplyser advokat Helle Mørch Sørensen, HjulmandKaptain, Frederikshavn, der i flere år har hjulpet forældre med samvær. Hun understreger, at der er lang sagsbehandlingstid hos statsforvaltningen, så hvis man ikke kan blive enige om samvær i sommerferien, så haster det med at få sendt en ansøgning ind til statsforvaltningen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hvad gør vi med samvær i sommerferien?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER