Hvad gemmer kirkegården på?<br>…

Hvad gemmer kirkegården på?

17. maj 2017 - kl. 0:36 - af

Østervrå Lokalhistoriske Forening inviterede til aftenvandring på byens kirkegård – det blev en både lokal- og kulturhistorisk udbytterig aften.

Kirkegårdsvandring – hvad i alverden er nu det? Det skulle vise sig at blive en rigtig spændende aften, hvor de ca. 50 deltagere fik indblik i, hvad en kirkegård egentlig gemmer på af informationer. Det kan f.eks. være af interesse i forbindelse med slægtsforskning, det kan være af lokalhistorisk interesse eller kulturhistoriske trends og tendenser indenfor anlæggelse af gravsteder, deres sten/monumenter, kæder, udsmykninger etc.

Faktisk er der så mange informationer at hente, at aftenens to meget kompetente guider – Vivi Dybdahl og Jørgen P. Clausager, af tidsnød, havde valgt en meget stram linje, så det kun var et lille flig af kirkegårdens ”hemmeligheder”, vi kom til at se og høre om.

Jørgen indledte med at give et lille kort rids over hvordan udviklingen har været, når vi taler gravsteder, og hvad de kan fortæller os. Før var der ofte stilling og gårdnavne på gravsten. Mange gravsteder var forsynet med flotte sten og måske også ekstra mindesmærker. Der var gjort meget ud af udsmykningen, og det var langt de fleste, der blev kistebegravet. I dag er tendensen gået i retning af meget stramme og enkle sten, med sparsomme oplysninger om afdøde, og urnebegravelser er det foretrukne. Det betyder også, at der er rigtig mange tomme kistegravsteder og kun ganske få pladser tilbage på Skovkirkegården i øjeblikket. Endelig kom Jørgen også ind på, hvordan kirkegården var blevet anlagt i flere etaper.

To hold
I to hold bevægede vi os rundt på kirkegården, hvor vi bl.a. kom forbi gravstedet, hvor bygmester Knudsen ligger begravet. Det var ham, der i 1900 byggede Østervrå Kirke, og derfor er hans gravsted fredet. Det gælder også for andre af kirkens unikke gravsteder. – Det her er en gravsten i Jugendstil, og her ser vi granitsøjler, fortalte Vivi Dybdahl, mens vi bevægede os rundt på stierne. Vi kiggede på lænker, smukt formede mønstre og udsmykninger, som det næste sted blev afløst af mindetavler eller helt enkle gravsten.

Stenene oplyste f.eks. navne på fordums tiders erhvervsdrivende, som aftenens guider knyttede oplysninger til. Bl.a. byens cykelhandler Nordjyden, der opfandt en cykel eller smedemesteren, der havde været primus motor for opførelsen af byens alderdomshjem og med til at etablere anlægget. Der var lærer Nyholms mindetræ og marmorsøjlen fra familien Aabels familiegravsted blandt mange. Undervejs passerede vi alle sten med navne på kære slægtninge, bekendte, naboer, venner eller blot personer, der har sat deres præg på bybilledet.

Aftenen sluttede i Østervrå Kirke, hvor vi fik en kort beskrivelse af kirkens tilblivelse og inventaret i kirken.

Vi vil vist alle lægge mærke til rigtig mange nye ting, næste gang vi besøger Østervrå Kirkegård eller en anden kirkegård, som måske taler til os på en helt ny måde!

ÅB

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hvad gemmer kirkegården på?
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger