Sæbybogen 2016 klar med spændende artikler

Sæbybogen 2016 klar med spændende artikler

8. december 2016 - kl. 10:32 - af

Sæbybogen 2016 er på gaden i sin 15. udgave, fyldt med nostalgiske tilbageblik og spændende artikler om Sæby dengang og nu, eller som Vagn Thidemann skriver i forordet: ”Bogen forsøger at fastholde enkelte fragmenter af stilstand i tidens strøm.”

Hans Gregersen ser i den mest omfattende af artiklerne ”Der var engang en fiskerby” tilbage på sine drengeår på den livlige havn i 1950-erne med blåhvide trækuttere, sorttjærede hyttefade fyldt med rødspætter, auktioner og de mange lugte. Forskellen til i dag er nærmest ufattelig stor. Fra det tidligere pulserende arbejdsliv i en livlig dansk provinshavn er Sæby Havn efter Gregersens opfattelse i dag blevet den velstillede middelklasses rekreative legeplads.

En mere systematisk beboelse langs åen skal man tilbage til Valdemarstiden – altså omkring år 1200 – for at finde. Her viser Sæby sine fine fiskemuligheder i det nordlige Kattegat, og det var arbejdsomme og hårdføre folk, der søgte ud til kysten. Op gennem tiderne var der tale om et slidsomt liv. Som det udtrykkes: ”Fiskernes bydel tæt på havet var en verden for sig.”

Afslutningsvis konstaterer den tankevækkende artikel, at fiskeriet inden for de sidste ca. 50 år var forbi. Fiskerierhvervets kollaps har ændret Sæby radikalt. Sæby Havn er blevet noget andet.

Lykke Olsen skriver om bedre byggeskik og stilarter i Sæbys nærområde vist gennem arkitekten Charles Jensens bygninger.

Charles Jensen var søn af en bygmester fra Jerslev. Fra begyndelsen af 1900-tallet til sin død i 1939 tegnede han en lang række bygninger i form af gårde, byhuse, plejehjem, kirker og skoler i landsdelen. Hans bygninger er konkrete eksempler på, hvordan bedre byggeskik influerede arkitekter som ham, men alligevel til sidst delvist tabte til funktionalismen. Artiklen følger op af et par sider med fotos af bygninger fra arkitekt Harald Nielsens hånd.

Ninna Olsen beretter om Sæby Fiske-Industri fra 1969 til 1979, hvor hun selv var ansat på fabrikken. Ninna Olsen beskriver, hvordan man bearbejdede tun, makrel og rejer. Der var grund til at glæde sig over det store antal kvinder – ikke mindst fra oplandet – som fik arbejde. ”Det var på den tid, landbokvinderne kom ud på arbejdsmarkedet,” konstaterer Ninna Olsen.

Hun har ligeledes et længere afsnit om Heidelberg-maskinen, som Ninna Olsen af Christian Vanggaard blev udset til at rejse ud over tage nærmere i øjesyn.

Artiklen er i øvrigt spækket med interessante farvefotos fra den omtalte periode. 

Minibyen
Ole K. Petersen bidrager med en artikel om de 140 bygninger, som siden 2000 er opført i Minibyen Sæby, og der er stadig både store og små projekter på bedding, og der bygges flittigt på Sæbys fortid 4 formiddage om ugen året rundt. Sæbygård Slot er det største byggeri. ”Minibyen har udviklet sig; det er ikke sådan at blive færdig med fortiden!” konstaterer Ole K. Petersen.

Idéen om minibyen blev fostret af kursister på den daværende Sæby Daghøjskole, og i 2000 var der en arbejdsgruppe og en handleplan klar. Projektet blev fra starten mødt med begejstring og fik opbakning fra mange sider – også fra museet. Aktuelt er man startet på opførelse af det tidligere Sæby Sømandshjem, og der skal være havn med miniudgave af fiskekuttere.

I artiklen fortælles også om dagligdagen på værkstedet fra arbejdstegninger til fremstilling af vinduer, mens andre murer og maler. I det hele taget betyder nøjagtighed og pertentlighed utrolig meget. Man fremstiller sågar hjemmelavede kraner til at løfte huse fra værksted til den endelige udendørs placering. Også denne artikel er krydret med et væld af fotos.

Vivi Dybdahl og Jørgen Peder Clausager fortsætter fra 2015 med at se på skulpturer og mindesmærker – denne gang i Sæbys opland. Det gælder bl.a. Helligkilden nær Understed Kirke – en kilde, indviet til den norske kronehelgen, Hellig Olav, og vi er helt tilbage omkring 1030.

Der fortælles også om Helligkilden Helliggøbben ved Karup Kirke, hvor forfatterne giver deres bud på, hvorledes det mærkværdige navn kan være opstået. En anden detalje er ”Syvstens dåbsattest”. I 1887 oprettede man andelsmejeri i Syvsten. Man kunne ikke enes om at opkalde mejeriet efter en af de nærliggende gårde og enedes derfor om at navngive efter de 7 afvisersten ved Hjørringvejs udmunding i Aalborgvej.

Læseren kan få stort udbytte af at læse artiklen, som kortfattet beskriver en lang række ældre og nyere sten, inskriptioner og monumenter I Sæbys opland.

Sæbybogen på 120 sider udgives af Sæby Museums Forening og kan bl.a. erhverves via boghandlere og museet. Den er en lækkerbisken for enhver historisk interesseret og for enhver, som har lyst til og interesse i at vide mere om Sæbys udvikling. Atter i år har redaktionsudvalget formået at ramme et alsidigt og interessevækkende indhold.

 

Tekst af Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæbybogen 2016 klar med spændende artikler' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER