Forlis og strandinger på Stensnæs Flak

Forlis og strandinger på Stensnæs Flak

27. oktober 2016 - kl. 15:04 - af

Tirsdag 15. november er Lokalhistorisk Forening for Voerså og omegn arrangør af et eftermiddags-arrangement på Voerså Museum om forlis og strandinger på Stensnæs Flak. Stensnæs Fuglereservat ligger på strandengene lige ud for Voerså ud mod Kattegat, og langs med reservatet ligger Stensnæs Flak, der er et lavvandet område, der strækker sig omkring en kilometer ud i vandet. Ude i selve Flakket ligger en lille ø kaldet Banken, der er aflang, og størrelsen varierer meget, men bestemmes af vind- og strømforhold.

Igennem mange hundrede år har Stensnæs Flak været et stort problem for søfolk. Hvert eneste år er der skibe, der strander på Stensnæs, og om sommeren er der en del lystsejlere, der må have hjælp til at komme fri igen, på grund af de er gået i fælden og ikke tidsnok lagt kursen mod øst og ud på dybere vand for at komme uden om Stensnæs.

Vrag i hundredvis
På Stensnæs ligger mange hundrede gamle vrag på bunden og i sandet, og det er disse vrag, arrangementet handler om. For et stykke tid siden var Flemming Sørensen fra Aalborg, der er fritidsdykker og har båd liggende i Voerså, på besøg på museet, og han fortalte og viste levende billeder fra disse vrag. Flemming Sørensen fyldte museet til sidste plads, og det forventes også af arrangørerne, at der igen bliver fuldt hus, når han for anden gang kommer på besøg.

Flemming Sørensen skriver i en mail:
Sidste gang blev der gået lidt hurtigt hen over, de sidste forlis i foredraget. Jeg vil komme ind på nogle af disse forlis igen; men jeg vil også fortælle om nogle af de forlis, som vi ikke har lokaliseret endnu. Nogle af dem ligger længere nede i Kattegat og ovre på den anden side af Læsø. At besøge disse steder kræver godt vejr i et par sammenhængende dage, og dem har der ikke været mange af i 2016.

Året har desværre ikke givet nyt på Stensnæs. Den megen østenvind dækker de fleste, af de kendte vrag til med sand. Hvis nogen af tilhørerne har billeder af strandede skibe på kysten, vil jeg meget gerne have lov til at affotografere disse og have historien.

Medbring fotos
Flemming Sørensen håber, at tilhørerne vil medbringe fotos af gamle strandinger fra området, da disse kan være stor hjælp til at lokalisere eventuelle vrag, der af og til dukker op af sandet.

Alle er velkomne og foredraget starter 13.30.

Tekst. Cille Strøm
Fotos. Flemming Sørensen

IMG_9111 copy

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Forlis og strandinger på Stensnæs Flak' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER