Tilbud om hjemmebesøg<br> hos ældre justeres

Tilbud om hjemmebesøg
hos ældre justeres

20. oktober 2016 - kl. 0:15 - af

Handicaprådet i Frederikshavn Kommune skal på rådets kommende møde torsdag den 20. oktober behandle et punkt om ”revideret kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg”.

Sundhedsudvalget havde udkastet til behandling på møde i august. I høringsrunden pegede Ældrerådet og Handicaprådet på et ønske om en kortere og enklere udgave, og Socialudvalget besluttede, at der skulle udarbejdes en mere forenklet udgave, hvorefter sagen skulle genoptages. Der er nu udarbejdet en ny forenklet version, som sendes til fornyet høring i Ældrerådet og Handicaprådet og beslutning i Sundhedsudvalget.

Ved årsskiftet til 2016 trådte en ny lovgivning for forebyggende hjemmebesøg i kraft. Loven foreskriver, at kommunen skal udarbejde en kvalitetsstandard på området. I den nye lovgivning er der sket tilpasninger, så de forebyggende hjemmebesøg i større omfang målrettes de svageste ældre, samtidig med at den generelle forebyggende indsats opretholdes.

Lovgivningen indeholder følgende elementer:

  • Forhøjelse af aldersgrænsen for tilbud om årlige forebyggende hjemmebesøg rykkes fra 75 år til 80 år
  • Forebyggende hjemmebesøg til særlige risikogrupper i alderen 65 år til 79 år. Ældre i særlige risikogrupper skal fra 65 år have tilbud om et forebyggende hjemmebesøg. Der indføres derfor en kommunal forpligtelse til at tilbyde borgere, som er i en vanskelig livssituation behovsbestemte hjemmebesøg. Behovet kan både opstå på grund af borgerens generelle livssituation eller på grund af en pludselig psykisk eller fysisk belastning. Det kan f.eks. være, når borgeren bliver enke eller enkemand, eller at borgerens ægtefælle flytter på plejehjem
  • Alle borgere skal have et tilbud om et forebyggende hjemmebesøg, i det år hvor de fylder 75 år
  • Forebyggende hjemmebesøg skal indgå i kommunens kvalitetsstandard. Alle kommuner forpligtes til at beskrive deres indsats i forhold til de forebyggende hjemmebesøg i deres kvalitetsstandard
  • Fleksibel tilrettelæggelse af tilbuddet. Kommunen kan tilrettelægge tilbuddet, som kommunen lokalt finder det mest hensigtsmæssigt. Kommunen kan fx tilbyde et eller flere kollektive arrangementer, som kan erstatte det forebyggende besøg i borgerens hjem

Hvis en borger siger nej til et kollektiv arrangement, skal borgeren fortsat have tilbud om et individuelt besøg i hjemmet. Tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg skal, hvad enten det er et besøg i borgerens hjem eller et kollektiv arrangement, fortsat gives ved direkte henvendelse til den enkelte borger fx pr. telefon, mail eller brev. Det er ikke tilstrækkeligt at oplyse generelt om tilbuddet fx via annoncering i pressen eller på en hjemmeside.

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tilbud om hjemmebesøg
hos ældre justeres'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER