Uvisiteret adgang til aktivitetstilbud

Uvisiteret adgang til aktivitetstilbud

19. oktober 2016 - kl. 9:59 - af

Ifølge Servicelovens § 104 skal kommuner tilbyde aktivitets- og samværstilbud til personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Aktivitets- og samværstilbud kan ifølge lovgivningen både være visiteret og uvisiteret, men er på nuværende tidspunkt alene visiteret i Frederikshavn Kommune.

Socialudvalget er i færd med at behandle de fremtidige planer, som også sendes i høring hos relevante parter. Således får Handicaprådet sagen på dagsordenen på rådets kommende møde torsdag den 20. oktober.

Socialudvalget skal siden tage stilling til et forslag om, at der fremover skal være uvisiteret adgang til aktivitets- og samværstilbud i Socialpsykiatrien som supplement til den nuværende praksis. Aktivitets- og samværstilbud har til formål at øge den enkelte borgers livskvalitet i hverdagen, og retter sig især imod borgere med behov for socialt samvær og aktiviteter i fællesskab. I Socialpsykiatrien i Frederikshavn Kommune foregår aktiviteterne på de tre støttecentre i Skagen, Sæby og Frederikshavn.

Lovgivningen lægger op til, at den enkelte kommune kan beslutte, om aktivitets- og samværstilbuddene skal være visiterede, uvisiterede eller en kombination. På nuværende tidspunkt er der i Frederikshavn Kommune alene adgang til støttecentrene med forudgående visitation. Det betyder, at borgere for at benytte støttecentrene skal vurderes at falde indenfor det, som i lovgivningen beskrives som målgruppen for et aktivitets- og samværstilbud, og at borgerne gennemgår en kort visitationsprocedure.

Det fremgår af sagen, at Socialpsykiatrien vurderer, at det i forhold til nogle borgere vil give mulighed for at sætte ind med hjælp tidligere, hvis der bliver mulighed for også at komme i støttecentrene uden forudgående visitation. Det påpeges, at det er oplevelsen, at der på nuværende tidspunkt er borgere, som ikke er tilstrækkeligt dårlige til at blive visiteret til et tilbud, men som vil have gavn af at kunne komme i støttecentrene. På nuværende tidspunkt er der risiko for, at borgere skal gå og afvente, at de bliver dårlige nok til at komme i betragtning til visitation til støttecentrene eller såkaldt ”§ 85-støtte”.

Socialpsykiatrien ser derfor et potentiale i, at kommunens støttecentre fremover får mulighed for også at modtage borgere uvisiteret. Den uvisiterede adgang vil give mulighed for at nå borgere tidligere og dermed forebygge, at nogle bliver så dårlige, at de på et senere tidspunkt skal visiteres til § 85- støtte eller mere omfattende støtte – eksempelvis i regi af Psykiatrien i Region Nordjylland.

Det er ikke tanken, at den uvisiterede adgang skal betyde, at flere borgere skal benytte støttecentrene, men at borgerne i målgruppen vil kunne hjælpes tidligere og via et mindre indgribende tilbud.

Aktiviteterne i støttecentrene tilrettelægges efter principper om hjælp til selvhjælp, hvilket blandt andet betyder, at borgere også hjælper andre borgere. Derfor forventes det, at uvisiterede borgere vil kunne bidrage med ressourcer og overskud til at hjælpe andre til glæde for alle.

Samtidig forventes det, at den uvisiterede adgang gør, at tilbuddene bliver mere tilgængelige og åbne for det omgivende samfund, og at en afledt positiv effekt vil være større mulighed for rekruttering af frivillige og at viften af aktiviteter øges.

Det præciseres, at uvisiteret adgang til støttecentrene vil ikke være forbundet med øgede udgifter.

Tekst af Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Uvisiteret adgang til aktivitetstilbud' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER