Ledsagerordning i Botilbud<br>…

Ledsagerordning i Botilbud

15. august 2016 - kl. 8:58 - af

Jævnfør Serviceloven § 97 skal kommunen tilbyde 15 timers ledsagelse pr. måned til borgere, som ikke kan færdes alene på grund af betydelig og varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Ledsageordningen tilbydes også borgere i botilbud, og på baggrund af en afgørelse fra Ankestyrelsen er der blevet behov for at justere kriterierne for tildeling af ledsagelse til denne gruppe borgere.

Sagen bliver nu forelagt Socialudvalget på udvalgets næste møde den 17. august.

Ledsageordningen omfatter individuel ledsagelse til selvvalgte aktiviteter udenfor hjemmet, som ikke indeholder socialpædagogisk bistand og tilbydes uanset boform.

Det fremgår dog af lovgivningen, at det som en del af bevillingen skal indgå, i hvilket omfang der i forvejen ydes individuel ledsagelse til selvvalgte aktiviteter som en integreret del af botilbuddet (§ 97-lignende ledsagelse). Det betyder, at borgere i botilbud, der modtager ledsagelse som en integreret del af tilbuddet, ikke har krav på yderligere 15 timers ledsagelse om måneden, men i alt 15 timers ledsagelse pr. måned.

Ankestyrelsen har i en principafgørelse fastslået, at aktiviteter, der finder sted på ”hjemmedage” i botilbud, kan være omfattet af ledsageordningen, så længe det drejer som om selvvalgte aktiviteter. Denne afgørelse har dannet grundlag for, at der i Frederikshavn Kommune er indført praksis om, at borgere i botilbud, som bevilges ledsageordning fast, fratrækkes 3 timer, således at de tildeles 12 timer om måneden i stedet for 15 timer.

Denne generelle nedsættelse af antallet af ledsagetimer for borgere i botilbud har Ankestyrelsen imidlertid afgjort ikke er lovlig, da det ikke er en konkret individuel vurdering af, hvor meget individuel ledsagelse, der gives den konkrete ansøger i det enkelte tilbud. På baggrund heraf er der behov for en ændring af praksis.

For at sikre at antallet af ledsagelsestimer beregnes på baggrund af en konkret individuel vurdering af den enkelte ansøger og ikke et fratræk af et på forhånd generelt fastansat antal timer, foreslås det, at det enkelte botilbud beskriver, hvor mange af de maksimalt 15 timers ledsagelse, der for den enkelte ansøger er en integreret del af botilbuddet. På baggrund heraf træffer Center for Social- og Sundhedsmyndighed afgørelse i sagen og udarbejder bevillingen til borgeren.

Social- og Sundhedsdirektøren indstiller, at Socialudvalget godkender den beskrevne praksis fremover ved bevilling af ledsagelse efter Serviceloven til borgere i botilbud.

Tekst af Per Rye

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ledsagerordning i Botilbud
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER