Flot rullende reklame for<br> Sæby og Fruen Fra Havet

Flot rullende reklame for
Sæby og Fruen Fra Havet

11. august 2016 - kl. 3:14 - af

Dejligt på havnen i Sæby at se et mobilt hjem på hjul med en flot reklame for Sæby på bagsiden, så mange trafikanter og andre også uden for bygrænsen får et fint og farverigt indtryk af kunstner – og sejlerbyen Sæby.

Mobilhjemmets flotte dekoration af Mygdal-kunstneren Marit Benthe Norheims flotte værk “Fruen fra Havet”, som siden 2001 har været byens vartegn på havnen i Sæby.

Skulpturen “Fruen fra Havet” er en vigtig del af det store kulturprojekt “Mellem Himmel og Hav”. Den er udført i hvid beton med indstøbt keramik og glas.

Den 6,85 meter høje skulptur er en “Janusfigur”, et mytologisk væsen med to ansigter, som på én gang symboliserer begyndelse og slutning, fortid og nutid, afrejse og hjemkomst.

Hun har to forsider, skuende udover havet, samtidig med hun ser ind mod land.

Skulpturen er relateret til hovedpersonen i skuespillet ”Fruen fra havet”; af Henrik Ibsen, som han skrev i Sæby. Her omtales havet som et billede på de mørke kræfter i og udenfor en selv, hvor vores kvinde blandt andet ser sig selv ”som en havfrue skyllet på land.

Den anden kvinde er jomfru Maria, som i Sæby Kirkes kalkmalerier fra middelalder, holder sit blottede bryst frem til Kristus på dommens dag. Hun har mennesker gemt i sin kappe og beder om beskyttelse og nåde for disse arme mennesker hos sin søn som har diet ved hende. Sæby blev i middelalder kaldt Mariested.

Men udgangspunktet er først og fremmest ”Galionsfiguren”, som så længe mennesket har bevæget sig på havet, altid har været med som en beskyttelse mod ukendte farer.

905 børn og unge i Sæby blev bedt om at tænke sig en farefuld situation og derefter lave deres egne beskyttelses- symboler i keramik og glas. Det blev til alt fra engle og djævle, til pizza og mobiler, play-stations og portræt af kæledyr eller forældre. Disse relieffer er modellert ind som mosaik i kappen til skulpturen ”Fruen fra havet”.

Else Marie Bukdahl, Dr. phil. tidligere rektor for Det Kongelige Kunstakademi, har sagt dette om skulpturen:

Marit Benthe Norheims store skulptur ved havnefronten i Sæby – Fruen fra Havet, der blev skabt i 2001 – er et eksempel på, hvorledes en monumental skulptur kan skabe et helt nyt byrum, give et sted en iøjnefaldende ny profil og byen et markant varetegn. I Fruen fra Havet er det lykkedes Marit Benthe Norheim at knytte digtning og skulptur, religion og kunst, børn og kunst sammen på en både betagende og original måde.

Kilde: Kunstnerens hjemmeside- besøg den ved at klikke her.

 

2 kommentarer til “Flot rullende reklame for
Sæby og Fruen Fra Havet” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Flot rullende reklame for
Sæby og Fruen Fra Havet”

  • der er godt nok en stor dame men 68,5 m. kan det passe ?

  • Henrik Christensen

    Tak for det opmærksomme blik – vi har nu flyttet et komma i artiklen – egentlig utroligt så stor betydning et lille komma kan have – god dag

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flot rullende reklame for
Sæby og Fruen Fra Havet'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger