Pas på den dyre el i sommerhuset

Pas på den dyre el i sommerhuset

27. juli 2016 - kl. 0:09 - af

En uventet og stor elregning efter en uge i sommerhuset er, hvad mange sommerhuslejere oplever hver sommer. Dyre elvaner og gamle strømforbrugende apparater øger strømforbruget, men de fleste danskere er faktisk slet ikke klar over, hvad sommerhusets luksusgoder som pool og spa koster.

Efter en dejlig uge i et lejet sommerhus fik familien Andersen en kedelig overraskelse. Forbrugsregningen på el lød på hele 1000 kr. Måske ikke noget voldsomt beløb, men ganger man op, svarer det til en udgift i størrelsesordenen 52.000 kr. på et år. Således et højere årligt energiforbrug end en familie på fire personer, boende i et parcelhus med dårligste energimærke G med elvarme eller over fem gange mere end el-udgiften for en gennemsnitlig dansk husstand på fire beboere. Men hvorfor er det så dyrt at have strømmen kørende i sommerhuset?

Energirådgiver hos NRGi Benny Hebsgaard har en god forklaring:

– Vi lader vores gode elvaner blive hjemme og tænker ikke over vores forbrug af strøm, når vi tager på ferie. Her vi vil bare slappe af og ikke bekymre os om, hvad det koster at bruge el-apparaterne. Med mange luksusgoder i sommerhusene, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis ikke man tænker sig om. For det andet er afregningen af el i udlejede sommerhuse ofte højere end ens egen bolig. De fleste betaler omkring 2 kr. pr. kWh, mens elprisen i lejede sommerhuse typisk ligger på 2,5 – 3 kr. pr. kWh.

Luksusgoder, dyr opvarmning og gamle apparater
Mange sommerhuse har i dag både pool, sauna, spa og tørretumbler, som bliver brugt, uden at man tænker over, hvor dyrt det er i strøm.

Desuden opvarmes de fleste sommerhuse med elvarme som primær varmekilde. På grund af den begrænsede brug af sommerhuset udskiftes hvidevarer og el-pærer ikke nær så ofte som i den permanente bolig og sommertider ryger de tidligere anvendte apparater fra huset på pension i sommerhuset. Mange sommerhuse er derfor udstyret med gamle og brugte hvidevarer og i nogle tilfælde de gamle strømslugende glødepærer.

Disse luksusgoder sluger mest strøm i sommerhuset:

Opvarmet pool
En lækker luksus, men vandet er dyrt at holde varmt døgnet rundt. En standard opvarmet pool på 8 x 4 m bruger ca. 115 kWh om ugen svarende til 290-345 kr. på en uge.

Energirådgiverens råd: Spørg evt. om poolen er udstyret med luft t. vand varmepumpe, da det vil sænke energiforbruget, eller overvej, om det giver lige så god mening at bade i havet eller søen.

Spabad
Selvom et dejligt langt bad er skønt og afslappende, er det samtidig en dyr luksus. En halv times spabad i et to personers bad forbruger mellem 8-13 kWh, og kan derfor koster helt op til 39 kr. pr. gang i de dyreste slags spa, der er udstyret med varmeveksler.

Energirådgiverens råd: Overvej, om du kan undvære den luksus, selvom du er på ferie.

Tørretumbler
En A-mærket tørretumbler koster ca. 6 kr. pr. tumbling. 

Energirådgiverens råd: Hvis vejret egner sig, eller der er en overdækket terrasse, er det oplagt at tørre tøjet udendørs. Desuden giver lufttørring dit vasketøj en blødere fornemmelse.

Elvarme
Mange sommerhuse opvarmes primært ved elvarme via radiatorer og el-gulvarme, som er en af de dyreste måder at opvarme et hus på. 

Energirådgiverens råd: Overvej, om du oprigtigt fryser, inden du skruer på radiatoren, eller kig efter huse med luft-til-luft eller luft-til-vand varmepumper som opvarmningskilder. I så fald vil du i nogle tilfælde kunne spare over 60 % af elforbruget til opvarmning.   

Om NRGi
NRGi er et af Danmarks største energiselskaber med 1.200 medarbejdere og ca. 210.000 andelshavere. NRGi bidrager aktivt til realiseringen af de klima- og energipolitiske mål og går forrest i omstillingen til et smart og bæredygtigt samfund. NRGi tæller divisionerne: Infrastruktur, Installation (EL:CON), Produktsalg (VEKSØ), Rådgivning (Kuben Management) samt vedvarende Energi

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Pas på den dyre el i sommerhuset' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger