Voerså-klenodie indleveret på museum

Voerså-klenodie indleveret på museum

21. juli 2016 - kl. 11:46 - af

For ganske kort tid siden fik redaktionen er henvendelse fra kassereren i Lokalhistorisk Forening i Voerså, Keatty Sørensen, der fortalte, at der fra gården Skovgård i Sørå var blevet indleveret noget af et klenodie til museet i Voerså. Klenodiet er en vase på omkring 50 cm høj og 25 cm bred – og endda med de rigtige stempler fra 1916 i bunden. Vasen havde i rigtig mange år opholdt sig i en papkasse, som var gemt væk på Skovgård, og nu var tiden kommet til, vasen skulle på museum.
Kassereren fortæller, at der på museet er langt imellem, de rigtig gamle ting fra pottemagervirksomheden i Voerså, men der findes da nogle eksemplarer sammen med en hel del andet fra lervareproduktionen, der i øjeblikket er udstillet i, det der kaldes ”Frøkenens Lysthus” på Voerså Museum.

Det gamle pottemageri i Voerså ”spøger” stadig i manges bevidsthed, trods det, at det er mange år siden produktionen blev standset, og der blev startet et savværk på stedet. Pottemageriet lå, hvor der i dag er ferielejligheder på Østkystvejen lige klods op ad Voer å og på modsatte side af vejen, hvor Voerså Kro engang lå.

I Voerså havde der i meget lang tid været flere produktioner af lervarer.
Peter Severin Sørensen, der levede fra 1876 – 1949, havde lært pottemagerhåndværket og kom til Voerså i 1901, hvor han angiveligt arbejdede for pottemager Strudsholm.
25. januar 1906 købte P. S. Sørensen Voerså Pottemageri af købmand M. P. Jensen, Frederikshavn, og det er fra denne periode, hvor P. S. Sørensen var pottemager, vasen stammer.

Selv om pottemagerværkstedet på et tidspunkt lukkede ned og blev til savværk, opstod der i 1970-erne igen produktion af lervarer fra samme familie Sørensen, der i dag har en del efterkommere, som er bosat i Voerså. Men denne produktion er også i dag nedlagt.

Pottemageri i Voerså
Tidligere museumsinspektør i Sæby, Bent Bang Larsen, og tidligere skoleleder i Voerså, Peter Laubek, udgav i 1989 en bog om pottemageriet i Voerså. Bogen er i dag udsolgt, men der findes eksemplarer på både Sæby og Voerså Museum.

Tekst og fotos Cille Strøm

Stemplet er fra 1916.

Stemplet er fra 1916.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Voerså-klenodie indleveret på museum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger