Køreturen til Sydeuropa koster dig 13.000 kroner

Køreturen til Sydeuropa koster dig 13.000 kroner

18. juli 2016 - kl. 0:09 - af

Juli byder på årets travleste rejsedage på vejene, når tusindvis af danskere tager bilen på ferie. Turen går typisk til feriedestinationer i Italien, Frankrig eller Kroatien, men regningen for køreturen alene kan løbe op i 13.000 kroner, når alle omkostninger til bilen regnes med.

I løbet af juli sætter danskerne sig i stor stil bag rattet for at tage på kør-selv-ferie til populære feriedestinationer i Sydeuropa som eksempelvis Adriaterhavskysten i Italien og Rivieraen i Frankrig.

Men alene transportomkostningerne ved eksempelvis at køre turen fra København til Rivieraen i Frankrig løber op i niveauet 13.000 kroner, når vejafgifter, færgeoverfart og alle forbrugsafhængige omkostninger til bilen medregnes.

Det viser nye beregninger fra Spar Nord og Bilbasen.

Masser af skjulte omkostninger
Chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm peger på, at en kør-selv-ferie indebærer en hel del skjulte omkostninger, som i virkeligheden vejer tungere end udgifterne til brændstof.

– På selve turen oplever vi typisk kun udgiften til brændstof, vejafgifter og eventuelt færgeoverfart, men de reelle omkostninger ved at køre i bil er langt højere, siger han og tilføjer.

– Slid på bilen og ikke mindst værditabet skal regnes med til de samlede omkostninger – også selv om den regning først kommer senere, når bilen skal på værksted eller sælges. Så hvis du vil have et revisende billede af omkostningerne ved at køre selv og eventuelt sammenligne med prisen på en flybillet, så skal det hele regnes med.

Markedsanalytiker i Bilbasen Jan Lang tilføjer:

– Danskerne er traditionelt glade for at køre på ferie i egen bil – især fordi det giver en følelse af frihed og fleksibilitet. Men hvis vi ser isoleret på økonomien i det, så det er ikke nødvendigvis den billigste måde at komme frem på, hvis vi sammenligner med de billigste flyselskaber, siger Jan Lang.

Pris: 3 kr./km.
Analysen af omkostninger ved bilkørsel har Spar Nord og Bilbasen baseret på et gennemsnit af de mest omsatte nye og brugte biler herhjemme med henholdsvis benzin- og dieselmotor. Og analysen viser, at de forbrugsafhængige omkostninger i gennemsnit beløber sig til 2,8 kroner per kilometer for dieselbiler og 3 kroner per kilometer for benzinbiler. Dertil kommer vejafgifter og eventuelle omkostninger til færgeoverfart.

– Det gør naturligvis en verden til forskel, om du kører i en gammel firehjulstrækker eller en ny og moderne minibil. Men den gennemsnitlige danske familie kan godt regne med, at den reelle omkostning til bilen alene ligger i niveauet 3 kroner per kilometer, uddyber Martin Lundholm.

Bil eller fly?
Martin Lundholm peger på, at det i høj grad er familiens størrelse, der afgør, om det bedst betaler sig at køre eller flyve til destinationen.

– Reglen er, at jo flere personer bilen transporterer, jo bedre økonomi er der i at køre frem for at flyve, lyder det fra Martin Lundholm.

– Transporttiden er betydeligt længere ved at køre, og det kan betyde en ekstra overnatning undervejs, som selvsagt øger omkostningerne. Til gengæld skal du ikke bruge penge på eventuel billeje, når du kommer frem, konstaterer Jan Lang afsluttende.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Køreturen til Sydeuropa koster dig 13.000 kroner' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER