Ny værdighedspolitik for ældreplejen

Ny værdighedspolitik for ældreplejen

10. juli 2016 - kl. 0:01 - af

På Byrådets seneste dagsorden var et punkt om ny værdighedspolitik for ældreplejen. Forslaget har været vej ad adskillige råd og udvalg og fået mange anerkendende ord med på vejen. Den nye værdighedspoltik blev da også godkendt af Byrådet.

Af punktet fremgår det, at Frederikshavn Kommune som følge af et lovforslag skal have vedtaget en værdighedspolitik for ældreplejen senest den 1. juli 2016.

Socialudvalget besluttede i begyndelsen af februar at invitere til fælles dialogmøde mellem Ældrerådet, Handicaprådet, Sundhedsudvalget og Socialudvalget med henblik på at drøfte den nærmere proces samt indhold i kommunens værdighedspolitik. Efterfølgende blev der nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Ældrerådet, Handicaprådet, Center for Sundhed og Pleje samt Center for Social- og Sundhedsmyndighed til at formulere et udkast til værdighedspolitikken.

Formålet med loven om kommunale værdighedspolitikker er at sikre, at en værdig pleje og omsorg skal give den enkelte ældre mulighed for at fortsætte med at leve det liv, som den ældre ønsker med størst mulig selvbestemmelse og livskvalitet. Værdighedspolitikken skal beskrive de overordnede værdier for ældreplejen og i forhold til dette beskrive, hvordan kommunens ældrepleje kan understøtte følgende områder:

  • Livskvalitet
  • Selvbestemmelse
  • Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
  • Mad og ernæring
  • En værdig død

Værdighedspolitikken kan samtidig også med fordel ses i sammenhæng med kommunalbestyrelsens arbejde med og opfølgning på de årlige kvalitetsstandarder. Inden for social- og sundhedsområdet er der formuleret en politik om, at “Den, der kan selv, skal selv”. Heri ligger for det første en grundlæggende antagelse om, at det er forbundet med øget livskvalitet at støtte det enkelte menneske i at kunne klare tingene selv så længe og så godt som muligt. Med denne tilgang sørger kommunen også for, at der er ressourcer til at støtte de borgere, der ikke kan selv.

Som det fremgår af arbejdsgruppens formulering af en værdighedspolitik for ældreplejen, forstås værdighed grundlæggende som individuelt og afhængigt af det enkelte menneskes behov og liv. Værdighed handler ud fra arbejdsgruppens optik kort sagt om, hvordan vi skal være over for hinanden. For kommunens medarbejdere handler det om adfærden og tilgangen til, hvordan der arbejdes med andre mennesker. Værdighedspolitikken berører derfor også forventninger og sikring af medarbejdernes personlige og professionelle kompetencer for at understøtte en høj kvalitet i ældreplejen.

 

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny værdighedspolitik for ældreplejen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger