20 gange hurtigere internet i Frederikshavn Kommune

20 gange hurtigere internet i Frederikshavn Kommune

18. juni 2016 - kl. 0:01 - af

Torsdag den 16. juni var det 10 år siden, at den forbrugerejede nordjyske internetleverandør Bredbånd Nord blev etableret. I dag er hver 4. husstand i Frederikshavn Kommune koblet op, og den gennemsnitlige hastighed er på 10 år blevet 20 gange hurtigere. Gennemsnitshastigheden er nu på 40 megabit up- og download.

I 2006 valgte de tre nordjyske el-selskaber Brønderslev og Oplands Elforsyning, Han Herreds Elforsyning og Elforsyningen Sydvendsyssel at etablere et fælles fiberselskab. Det nye selskab havde 250 millioner kroner med i startkapital, og visionen var at bygge en digital infrastruktur til vendelboerne baseret på fremtidens lyslederteknologi. Ideen viste sig at være særdeles bæredygtig, og i dag er Bredbånd Nord tilstede i store dele af den nordjyske region.

Udviklingen er især gået stærkt i Frederikshavn Kommune. Her er knap 7.700 husstande koblet på Bredbånd Nords fibernet, der i dag er ejet af HEF i Aalborg, Nord Energi i Hjørring og Nyfors i Brønderslev (Nyfors udtræder dog af ejerskabet inden for en overskuelig fremtid efter fusionen med SE). Frederikshavn Kommune ligger derfor i den høje ende af de nordjyske kommuner med en gennemsnitshastighed på 40 megabit up- og download, hvilket er 20 gange hurtigere end for blot 10 år tilbage.

10 års teknologisk kvantespring
Teknologisk er der også sket meget de seneste 10 år. I 2006 var det ifølge Danmarks Statistik knap 68 procent af de danske husstande, der havde adgang til internettet. I dag er dette tal steget til 94 procent. Ligeledes ifølge Danmarks Statistik var det i 2006 72 procent af de private husstande, som stadig anvendte et analogt modem, mens henholdsvis 19 procent og 17 procent anvendte ISDN og ADSL:

– 10 år er nærmest en menneskealder inden for vores verden. De første forbindelser, som vi tilbød, var på 2 megabit up- og download, og det var altså forbindelser, som var minimum fire gange hurtigere end den gennemsnitlige. I dag tilbyder vi forbindelser på op til 1.000 megabit up- og download til vores erhvervskunder, mens gennemsnittet for alle vores kunder ligger på 58 megabit. Derfor er det sjovt for os at kigge tilbage på den teknologi, der var, da vi startede, i forbindelse med vores jubilæum, siger adm. direktør Søren Juul Hansen.

En lang række forskere peger på, at udviklingen vil gå endnu hurtigere efterhånden som flere og flere enheder kobles på boligens trådløse Wi-Fi:

– Vores undersøgelser viser, at en gennemsnitlig nordjysk husstand anno 2016 har mellem 10 og 30 enheder koblet på hjemmets trådløse internet på en gang. Om få år vil det tal være mangedoblet på grund af internettets 3. bølge: Internet of Things (IoT), fortsætter Søren Juul Hansen.

Internet of Things handler om, at mange af produkterne i hjemmet, fx TV, køleskab, strygejern, kaffemaskine, persienner, el-pærer mv., kobles til internettet. Mange af disse ting vil kunne styres fra en computer, tablet eller smartphone med en tilhørende app, og det vil på kort tid øge hastighedsbehovet markant:

– Tidligere sagde vi, at hastighedsbehovet blev fordoblet hvert 2. eller 3. år. Men fremover kommer det til at gå endnu hurtigere. Til eksempel kan nævnes de nye 4K-fjernsyn, hvor hver enkelt TV har brug for en 15 megabitforbindelse. Har du to eller tre fjernsyn kørende på én gang på børneværelser og lignende, bliver der behov for en yderst kraftig internetforbindelse, fortsætter han.

I det hele taget kigger Bredbånd Nord mere på fremtiden end fortiden – også selvom der nu er 10 år at kigge tilbage på. En af de eksperter, som Bredbånd Nord lytter til, er David Clark, der er professor på verdens førende IT-universitet, MIT i USA. Han peger blandt andet på, at når de unge digitalt indfødte bliver voksne og indtager arbejdsmarkedet, så vil udviklingen for alvor begynde at accelerere. Derudover peger han og en række andre internationalt anerkendte eksperter på, at de forskellige enheder, der bliver koblet på internettet, selv begynder at tænke og agere i sammenhænge, så eksempelvis kaffemaskinen selv tænder ud fra viden fra vækkeuret om, hvornår husstanden vågner om morgenen:

– Fremtiden tegner særdeles spændende, og vi glæder os over, at vores ejere for 10 år siden turde være visionære og satse på fiber. Det er en teknologi, der for hvert år, der går, kommer mere og mere til sin ret på grund af den nærmest uendelige kapacitet, som den rummer, siger Søren Juul Hansen og fortsætter: – Vi vil derfor ufortrødent fortsætte med udrulningen, så endnu flere nordjyder kan blive koblet på den digitale motorvej og blive klar til fremtiden.

 

En kommentar til “20 gange hurtigere internet i Frederikshavn Kommune” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “20 gange hurtigere internet i Frederikshavn Kommune”

  • Uligheden bliver større og større.
    Ulighederne bliver større og større i Danmark – således også indenfor internet- og mobildækningen. Bredbånd til internettet og installationer til mobilsignalet udbygges enormt i byerne, men i de tyndt befolkede områder på landet sker der ikke noget. Her er vi afhængige af, om TDC’s kabler kan trække en 10 og 20 megabit-forbindelse, og om det for teleselskaberne kan betale sig at gøre noget ved mobildækningen.
    Mobildækningen (eller manglen på mobildækning) i Nordjylland er nu blevet målt, men det bliver dækningen jo kun bedre af, hvis der kommer handling og ikke kun ord. Da det kommercielt ikke kan svare sig at investere i bredbånd og mobildækningen i de tyndt befolkede områder, må der offentlige investeringer til, hvis der skal være mening med de mange politiske udtalelser om, at alle skal have adgang til disse faciliteter.
    Jeg venter spændt!

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '20 gange hurtigere internet i Frederikshavn Kommune' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger